Entry terbaru

Day 2 - Ho Chi Minh City


Aktiviti hari kedua bermula jam 8pg breakfast di hotel (Le Duy Hotel).. tips: sila berjaga2 ketika mengambil makanan utk sarapan sebab ada makanan yg ada campuran ba alip ba ya.. utk selamat aku makan roti dan telur yg digoreng dpn mata kita, alamak takde gmbr plak..haha

8.30 pagi bas telah menunggu di luar hotel utk membawa kami ke Musuem of Snakes, perjalanan dari hotel mengambil masa lebih kurang sejam..


bagi chance member try dulu haha.. aku rasa badan die pun dah cukup haha...yg baju warna kuning tu 
Mr. Nyong, the best tour guide.. 



















ni penyu yg albino, tour guide kami kata dalam dunia ni hanya ade 4 penyu albino yg pernah ditemui, salah satunya ada di Vietnam ni lah... lepas tu terus ke Mytho masa perjalan lebih kurang 3 jam.. percaya atau tidak kat jeti ni aku beli topi yg aku pakai tu 1 dollar je harga asal 2 dollar haha..RM 3 je duit Msia..


ni jeti utk ke Orchard Island..


ni boat yg bawa kami ke Orchard Island..sampai je sana kami dibawa utk melihat cara pembuatan gula2 berasaskan kelapa.. dapat rasa free..rasa lebih biasa je, xde lah rasa special sgt pun..lupa plak harga die berapa haha..tp murah la..lps beli tulis nama kt plastik and then die akan hantar ke jeti dan korang boleh ambil masa korang balik semula ke jeti tadi.. so memudahkan korang jalan tanpa pegang brg, lagi pun kjap lagi nak naik sampan..




memang tangkas jari jemari awek2 vietnam ni membalut gula2 tu... okay lepas lepas tu korang dibawa terus ke warung utk disajikan buah-buahan dan nyanyian dr org2 pulau tu tour guide kiteorg tak bagi shopping dulu walaupun byk kedai jual souvenir kt situ..lps makan buah baru boleh hehe.. mmg sistematik btul Mr. Nyong

buah-buahan tu rasa sama jelah kan, yg menariknya dihidangkan sekali dgn minuman yg dipanggil Thada tapi tapi sebutannye Cada yeee.... rasa mcm air teh tawar...


buah nenas, betik, buah naga, longan satu lagi tu lupa plak...mm



actually suara dorg ni kedengaran seperti sengau sikit..tapi ok lah boleh nyanyi pitching ok, lontaran suara cukup lah..haha..


budak ni pun nk nyanyi, yg ni aku puji stage presentation die..interaction dgn audience tu haha siap tepuk2 bahu aku lg..


ni plak die bagi cuba air Thada tadi yg dibancuh dgn madu dan ramuan asli..pergh terangkat beb!! sedap..rasa yg sukar digambarkan...maybe sebab campuran madu tu kot..


dihidangkan sekali dgn benda2 ni, kerepek pisang, yg lain tu lupa plak namanya..

aktiviti last kat Orchard Island ni kami naik sampan dan dihantar ke boat.. lanluan sampan ini menyusuri delta mekong yg membahagikan dua pulau..byk gak sampan2 tourist mcm kami ni..just standby tips 2 dollar utk satu sampan..sbb org yg dayung ni org2 miskin...kesian klau tgk rumah2 dorg ni.. bila samapi kat boat kami disajikan lagi dgn air kelapa..pergh memang best giler lah kt island ni..

kita minum dulu!!! dalam perjalanan pulan ke jeti... lepas tu kami terus dibawa ke restoran utk lunch..korang ada tgk rancangan Rasa Halal Oreintal x? alaaa, yg Farah AF2 jadi host tu..die pernah lunch kt tempat yg sama..senang kata siapa yg dtg Delta Mekong ni mesti akan singgah utk lunch kt cni...


uniknya makanan orang Vietnam kan??

pulang semula ke Bandar Ho Chi Minh, masih awal lagi...per lg singgah Ben Tahn Market la shopping!!


gambar waktu siang xde, gmbr ni suasana night market dekat Ben Tahn Market tu..


utk souvenir di night market ni korang boleh dapat keychain 10 unit(satu papan) harga serendah RM10 atau 3 dollar atau VND100000..ternyata dlm ringgit msia lebih murah..mcm ni lah cara nak beli barang, kena tanya semua harga dalam unit RM, Dong dan Dollar kemudian bandingkan..


Next entry akan datang ye... Aktiviti di Halong Bay






7 Comments
Tweets
Comments

7 Comments:

  1. Wah sama tempat kite pergi..tp kiteorg tak pergi snake museum

    ReplyDelete
  2. hochimin city... memang best...
    kenderaan fofuler adalah motosikal.
    dimana2 pon tetap bersimpang siur... kagum...
    teringin nak gi lg...

    ReplyDelete
  3. boleh bagitau x apa nama tour agent yg u guna. mcmna nk contact ea? bleh tolong x. hehe

    ReplyDelete
  4. Kami amik pakej dgn Nusa Travel En. Nazeran 019-3829202

    ReplyDelete
  5. Minta pandangan pertukaran wang ringgit malaysia ke USD lebih baik ditukarkan di sini atau di vietnam

    ReplyDelete
    Replies
    1. pertukaran lebih baik tukar disini..survey dlu utk dpt yg terbaik ya

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...