Entry terbaru

5 Cara asas tingkatkan trafik blog

Entry kali ni aku nak share sikit beberapa cara nak tingkatkan trafik blog, sebenarnya ada banyak cara tapi hari nak kongsi yang ni dulu ye..


Komen pada entry.
Korang kena rajinkan diri dan ringan jari jemari untuk komen pada blog orang lain, ia lebih menguntungkan daripada korang singgah tapi tak komen, tinggalkan link dekat shoutmix or shoutbox tak kira ok! Sebab apa ia menguntungkan?sebab bila korang komen, korang telah meninggalkan link pada blog tersebut, dan ada kemungkinan utk tuan punya blog atau sesiapa je singgah di blog korang melalui link tersebut.

Tuliskan entry.
Haaa...bunyi macam pelik kan?mesti ada yang cakap, eh! apehal malas sangat blogger tu?orang lain pula tuliskan entry dia.. sebenarnya, melalui cara ini juga, korang boleh dapat baclink dari blog lain..contoh korang buat entry yang memerlukan pembaca ke blog satu lagi untuk membaca sambungan entry tu..tapi setakat ni belum pernah jumpa blogger yang bekerjasama sampai macam tu skali..

Exchange Links.
Ini perkara paling mudah untuk dilakukan, sama ada korang tukar link then letak dalam bloglist atau tinggalkan link korang dalam Mister Linky's Magical widget dan sewaktu dengannya...

Penulisan.
Sensitif kan bab ni?hehe..aku cakap slow2..gaya penulisan entry kena unik! Selain daripada info, panduan, tips dan sekutu dgnnya hehe..korang kena tarik pembaca dengan gaya penulisan yang bermacam2..tak semestinya lawak..contohnya, korang boleh ganti perkataan perempuan dgn "cewek" tu contoh je..korang mesti lagi kreatif punye :) aku pun masih mencuba2..hehe..

Promote.
Pernah dengar sebelum ni orang berkata, dalam dunia blogging ni kena banyak membantu antara satu sama lain..Cara mudah adalah dengan promote blog orang lain, percaya ia mendatang hasil..walaupun tak banyak tapi kira oklah dari takde langsung..ia juga merupakan satu penghargaan yg boleh diberikan kepada follower kan.. :)

Okeyh, ini saja tips yg boleh diberikan...nak cakap lebih2 tak berani sebab diri sendiri pun belum cukup mahir..cuma berkongsi apa yang tahu je..hehe 

p/s: dah terjah blog2 yang friendly? kalau belum jom klik SINI

5 Comments
Tweets
Comments

5 Comments:

  1. hehe. newbie. dulu kejenya asyik jadi silent reader je. sekarang baru nak berjinak jinak meng comment comment. hihi

    ReplyDelete
  2. bagus lah tu, satu perubahan yg positif..dlu saya mcmtu juga hehe

    ReplyDelete
  3. setuju sngt ler..
    skang ni sye smakin bnyk komen entry owg... dlu, just singgah n then blah! isk x patut... :D

    ReplyDelete
  4. tu la dulu dulu baru blogging xtau pun kene reply komen orang dengan visit page diorang. patut la dulu lblog sunyi sepi. orang ingat kite sombong kan. padahal xtau.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...