Entry terbaru

Aktiviti di Halong Bay Vietnam

 Owh!! hari tu tak abis update trip ke Vietnam, ok ni ada sambungan skit tapi malas nak cerita dari bangun tido,gosok gigi tu semua.. straight to the point okay!! Semasa di Vietnam, kami sempat ke Halong Bay salah satu tempat pelancongan, senang kata semua tourist yg ke Vietnam pasti tak kan lepaskan peluang untuk ke sini..sebaaaab, Halong Bay telah diiktiraf oleh UNESCO telah mengiktiraf ia sebagai salah satu natural heritage site and 7 Natural wonders of the world! 


Ni tiket utk naik cruise..kami ambil yg one day trip je..kalau korang nak bermalam atas cruise pun boleh, dia ada pakej dan bilik dalam cruise tu pun boleh tahan.. so harga tiket utk one day trip 40,000 dong = RM6 


gambar ini diambil semasa kami baru je tiba di salah sebuah gua,(maaf dah lupa nama)..Cantik kan?nampak mcm kapal mainan je semua ni..


Ok ni pula gambar sewaktu didalam gua tu, maaf lah kualiti gambar teruk sikit..sangat cantik persekitaran dalam cave ni, lampu2 tu buatan tau! jangan ingt natural plak haha..dalam cave ni macam2 bentuk batu ada, mcm biasalah, pasti ada cerita setiap satunya kan...nak cite panjang plak kan..hehe


ni plak sudah tiba nak menikmati pemandangan yang dikatakan diiktiraf tu..mungkin masa kami sampai ni pemandang kurang menarik sbb tengahari...kalau korang datang petang2 mesti best!!


Masuk ke dalam boat..


Dalam boat siap ada kerusi meja macam kedai makan hehe. Atas boat ni kami menikmati makan tengahari :)



banyaknya kapal masa ni, agak mencacatkan pemandangan, dan menyukarkan aku untuk ambil gambar yang cantik2 haha...


haaaaa!!! yg ni pula kedai..terkejut tak! haha kedai atas laut bebas cukai..mereka jual hasil laut mcm ketam,ikan,udang macam2 lah semua ada...yang kt kedai ni korang kena beli sendiri sebab tak termasuk dalam pakej..tapi kat mana nak masak kn?haaa..jangan risau..dalam cruise ada dapur ok! dan bukan korang yg masak, mereka dah ada tukang masak utk masakkan korang...


ni pemandangan semasa aku berada di atas cruise..semua dorg siapkan, potong bawang, potong sayur, siang ikan..psatu masak atas kapal..dan perjalanan diteruskan...bila dah siap mereka hidangkan jugak!!


ni antara menu yang disaji..ada udang, sup ikan kowt, lala@kepah, cendawan+sotong, sayur,  ketam, telur dadar dan oyster dan nasi..yum yum..sedap tau!!


ni gambar oyster, pertama kali dalam hidup aku makan benda alah ni, makan kt Vietnam plak tu! pergh jaug gile kaaan.. okey itu je perkongsian hari ni.. :)

12 Comments
Tweets
Comments

12 Comments:

  1. wahhh..pegi vietnam xajk..ahahha...

    arda pon xpenah mkn oyster..oyster sauce slalu la..hikhikhik

    ReplyDelete
  2. wah!!! cantih suasana kat dlm gua tu,
    kakak tak makanlah makanan laut, yg suka makan tentu sedapkan

    ReplyDelete
  3. wahh.. cuti2 vietnam.. best nye..

    ReplyDelete
  4. CA: jom lah pergi hehehe
    kak yatie: rugi x makan makan laut yg sedap tu hehe..
    CZ: sgt best!! melancong lah ke sana..cewaaah..haha

    ReplyDelete
  5. best gler r..hu2




    Saya pakai domain baru dan nak buat bloglist jom join ramai2
    saya hilang bloglist sebelum nie...
    Segmen Mudah-Jom Join Bloglist Nizam Ijam

    ReplyDelete
  6. bro- pakej mana guna nie memang menarik- ada contact # tour agent tak.??

    ReplyDelete
  7. saya ambil pakej saigon & halong bay.. boleh contact agent yg kami guna

    http://www.nusatra.com/v2/html/contactus.html

    En Nazeran

    ReplyDelete
  8. kat negara non muslim ni bab makan minum yg paling dirisaukan. gerenti halal ke. sapa yg masak atas bot tu? Ikan, udang dll tu memang halal tapi macam mana dgn bahannya spt minyak masak, kicap, sos dll. Alat masakan macam mana? Tah2 kelmarin kuali yg sama buat goreng daging baby ke!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu kalau "tah2"... ia bergantung atas inisiatif kita utk dptkan yg halal.. mmg byk bot, dan bukan semua bot itu masak yg haram.. faham bukan? :)

      p/s: utk mereka yg ingin melancong ke negara bukan Islam, perlu mencari makanan yg halal, kerana "mencari yg halal itu fardu"

      tak kan lah kita nak pergi, tgu org suap makanan halal depan kita bukan?

      Delete
  9. sy nk g vietnam bulan 11 ni. hope suma ok.

    ReplyDelete
  10. Salam..tumpang tye..g viet tu bpe lame? Dari saigon ke ha long bay jauh kn,bpe jam n naik pe? Tq..

    ReplyDelete
  11. Salam..tumpang tye..g viet tu bpe lame? Dari saigon ke ha long bay jauh kn,bpe jam n naik pe? Tq..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...