Entry terbaru

Apa kes kau ni? Blogger Pemalas!!



Sedang asyik aku seronok berblogwalking ke blog teman2 dan teman baru, tetiba aku tersentak dengan kejadian yg menimpa seorang blogger ni.. Harap teman2 yang lain ambil iktibar serta pengajaran dari apa yang telah terjadi ke atas diri beliau...

Jika ada yang telah tahu tentang perkara ini, pasti mereka akan mempersoalkan mengapa ada manusia  sebegini di atas dunia..Perbuatannya itu sungguh tidak berperikemanusiaan.. Mengapa tidak penghargaan engkau kalungkan dan kenapa ini balasannya engkau..

okeh,ayat bunga2 itu mukadimah je ye...ni aku nak cerita betul2 ni..ada seorang blogger ni seringkali mencedok idea dari blogger lain, yang dicedok bukan setakat kuah tapi dengan isi2 serta pinggan sekali..

okeh itu pula metafora je ye..apa yg berlaku ialah si Goblogger (panggilan utk org mcmtu) suka copy paste entry org utk ditempek di blognya..kesian lah sikit pada orang yg memerah otak utk mendapatkan idea buat entry tu, lagi pun entry tu bukan senang nak buat, kena ada penghayatan yg mendalam..ni kau senang2 je ciplak! Ye, copy paste itu boleh, tapi sekurang-kurangnya, berilah tanda penghargaan kpd tuan punya idea (backlink)..siapa tak mendidih weyh! 

masa aku kat univ, lecturer memang pantang dgn plagiat ni, benda tu xbagus...xmembuka minda kita pun..Allah kurniakan kita akal fikiran sorang satu, so kenapa nak guna org lain punya?

Okaylah, jgn panjang2 cite, sesiapa ada copy pastu tu, pergi lah bertobat! eh2, letak lah sumber idea ke, hasil nukilan ke dll.. ye, kekadang niat kita baik utk berkongsi, tp bukan semua org boleh terima cara kita..(sekeh skit kepala)..


p/s: rajin2 buat entry, jgn dikejar sgt traffic and follower tu..yg penting kita ada pembaca setia! -Kata Ben Ashaari :)


chill!!

8 Comments
Tweets
Comments

8 Comments:

  1. yEAh ! best entry .. betol tu ,, pent2 org cri idea tbe2 seng2 je org amek , haishh -,-"

    ReplyDelete
  2. kaaan..kesian org tu..harap2 die amik entry ni..copy paste sebijik pun xpe hehe..

    ReplyDelete
  3. woooaaa . bole pulakss mcm tu , hahaha .. baek owner blog ni . ghaha ~

    ReplyDelete
  4. bagus hang buat entri nie...kalau nak copy and paste pun bagi lah credit....letaklah nama orang tuh kat bawah...adui...susah kot buat dia...

    ReplyDelete
  5. chill! =)

    bila sy hilang idea nak update terus log keluar. haha

    ReplyDelete
  6. Plagiarism! tak baik!

    very true, tak perlu kejar2 sgt trafik or follower sampai jadi orang yang tak ada sivik -_-"

    ReplyDelete
  7. betul..takyah nak kejar sangat traffic n follower!yang penting hubungan sesama kita..=)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...