Entry terbaru

Apa maksud Dofollow dan Nofollow?

 Aku baru je lepas buat sedikit research tentang  dofollow and nofollow ni, sebab sebelum ni tak berapa clear tentang benda alah ni.. so ni aku nak share info yang aku dapat ni dengan korang semua, benda baik patut dikongsikan? aku semangat buat research ni sebab ada sorang blogger ni dia kata blog dia jenis 'dofollow' sebab tu ranking blog dia antara yang top trafiknya!


Okay ni sahaja. hehehe korang paham kan gambar tu?kalau dah paham tak perlu lah nak terangkan hehe...Gurauan semata lah :) macam ni, blog yang buat dofollow  mempunyai kebaikan  dari segi backlink 
daripada blog tu kepada blog korang. Bila korang tinggalkan komen dekat blog yang buat dofollow ni, korang akan dapat backlinks dari blog tu.. Oleh itu, blog dofollow tu tadi akan dapat meningkatkan ranking kt search engine dan dapat tingkatkan trafik juga!! win-win situation maaa..... ia juga sebagai tanda penghargaan kepada tukang komen tu.. sebab search engine turut dapat membaca komen yg korang tinggalkan kat blog tu.

nofollow pula bermaksud sebaliknya lah....search engine tak dapat baca komen2 yang korang tinggalkan blog yang buat nofollow..paham2 sendiri lah ye kesannya..tapi kebaikkan nofollow ni dia dapat prevent blog korang dari jadi mangsa spam..kononnya menjalankan kerja2 antivirus gitu haha..tp protection je, bukan healing..

Dofollow akan membuat blog korang popular tanpa disedari di search engine(maksudnya mudah dijumpai)
Nofollow pula akan kurangkan spam dalam blog korang,

p:/s fikir lah korang nak setting blog korang tu sebagai blog dofollow ke or nofollow.


dah buat keputusan?haaa bagus2..kalau nak setting sila ikut langkah dibawah..

klik Design>Dashboard>Edit HTML
Klik pada expand template widget
tekan ctrl+F
kemudian taip "nofollow"
tukar semua perkataan nofollow tu kepada dofollow
kemudian save!!

Okeh, blog korang dah boleh maju macam blog BEN hehe.. :)

15 Comments
Tweets
Comments

15 Comments:

  1. oo..tu rupanya.. huhu tq sharing..

    ReplyDelete
  2. wahh.. thanks bagi info ni..

    ReplyDelete
  3. ur welcome! :)
    Kb memang advance :)

    ReplyDelete
  4. info yang berguna. terima kasih :D

    ReplyDelete
  5. wow...nice info...tq sangat2..

    ReplyDelete
  6. wah bagus ni.....


    http://azlanthetypewriter.blogspot.com/2011/07/inilah-kebenaran-mengenai-bersih-di.html

    ReplyDelete
  7. thanks yer untuk info nih... tak oernah tau pon... heheheh:)

    ReplyDelete
  8. baru fhm.okay,dah tuka..thanks ea :)

    ReplyDelete
  9. thank info nie....

    Mmm..syafdah dah tegok tadi senarai bloglist....

    walau pun sayf tak ada tersenarai.. yang paling penting ...saidara sudi singgah blog syaf

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...