Entry terbaru

Be Aware! Software Keylogger berbahaya!


Hari nak share info yang amat berguna dan rasanya ini perkara paling penting untuk diketahui oleh pengguna internet. Sebab apa aku kata macam tu?sebab pengguna internet kebiasaannya boleh kata semua lah ada akaun yang memerlukan korang masukkan username dan password contohnya macam Facebook, email, twitter dan lain2... Bagi kita password adalah sangat peribadi dan tidak boleh berkongsi, tapi sekarang ramai couple kat luar sana suka share2 password dengan pasangan masing-masing haha..biarlah dorg..yang penting baca ni dulu..

Korang rasa password korang tu selamat ke?selamat sebab korang tak rasa diancam kan?sebenarnya,setiap masa hacker2 yang bijak pandai ni sering memerhatikannya!! AWAS!.. Ni ada satu software boleh dikatakan paling basic utk hackers..Apa itu Keylogger?

Keylogger adalah monitaring pc software yang bertindak merakam segala aktiviti-aktiviti di komputer atau laptop. Software ini sebenarnya dicipta untuk tujuan kawalan seperti parenting control, di pejabat dll..tapi kini disebabkan manusia bijak pandai, mereka telah salah guna benda ni untuk tujuan yang salah! 


Secara asasnya, apabila software ini telah di install pada sesebuah laptop, pengguna laptop tersebut terdedah kepada ancaman mencuri password. Bayangkan pengguna2 di cybercafe tu??haaaaa... Semua aktiviti2 tu, akan disimpan dalam laptop atau komputer yang sama dalam bentuk .txt, senang bila si pencuri tadi nak buka dan baca password bukan itu saja, apa yang korang chat pun keluar tau! sebijik2..bahaya2....

Ok, bila aku baca pasal Keylogger ni, aku terfikir..mesti ada cara untuk atasi kan..so aku pun google..jumpa! Kalau tak silap aku nama dia Keyscrambler..korang kena check komputer korang guna sekarang ni ada diinstall Keylogger atau tak...cara cek macam ni,

ctrl+shift+alt+F

Kalau ada keluar kt tray tu adelah dia..Sebenarnya diorang boleh manipulate software ni..Dorg boleh monitor komputer korang melalui komputer lain. Ada byk cara lagi, aku akan kongsikan dalam next entry  :)

11 Comments
Tweets
Comments

11 Comments:

  1. dah check takde....
    selamat....

    ReplyDelete
  2. Oh nasib baek... thanks for sharing info!

    ReplyDelete
  3. huhu.... dah check dah check... xde xde... huh selamat.... terus lega ~~~ thanxx tau ~~~

    ReplyDelete
  4. Tenkiu imbobo~ Igtkan hacker tu die men teke je pasword.. Hahahahaha~

    ReplyDelete
  5. bahaya , bahaya . ( sambil geleng kepala )

    ReplyDelete
  6. owh..bahaya ni..nasiblah dah tak selalu pergi cyber cafe..

    kalau ada pakwe pon xmau bgtw password..xde privacy..hak3x~

    ReplyDelete
  7. da check da... :) tq for info

    ReplyDelete
  8. wohh.,akibat takot diusha aktiviti, aku pon trus try cek,.nasib xde pape.,hehe
    tp kekadang rse nk install software ni supaya boleh awasi apa yg adik aku buat bila pnjam lappy aku.,hehe~

    ReplyDelete
  9. thanks for sharing this info ^^

    ReplyDelete
  10. all of u: ur welcome! :)

    hyemynameisrasyid: jangan salah guna ye...hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...