Entry terbaru

Cara meningkatkan Pagerank Blog/Website


Salam semua, ade yang tanya blog iMBobo ni pagerank berapa? haha.. jawapannya belum masuk 1 pun masih kosong... kalau tak percaya boleh cek di Pagerank Checker untuk check pagerank blog hehe.. blog tak hebat macam ni mana ada ranking.. 

Tak kesahlah kan, kali ni aku nak share cara untuk tingkatkan pagerank..aku tengah buat cara-cara ni hehe.. aku terangkan dengan ringkas kay? kalau panjang-panjang tak ada orang paham pulak kan..


Letak Link website/blog lain dalam entry
Cuba korang tengok gaya penulisan blogger yang hebat-hebat. Biasanya entry mereka pasti ada link website berkaitan dengan tajuk entry. Contohnya korang tulis korang makan kat KFC , Kenny Roggers, Nando's dan sebagainya.. atau korang melancong dengan Air Asia.. Lagi tinggi trafik website tu lagi bagus :) 


Jangan plagiat!
Jangan copy paste entry orang sebab bila korang buat macam tu, Google tak dapat nak bezakan original entry. Ini akan menyebabkan pagerank korang menurun dan lagi malang, pagerank pemilik asal entry tersebut pun akan turun. En. Google sangat tegas dalam hal ni, bila google dapat detect korang plagiat, agak mustahil pagerank korang nak meningkat semula. Sebab tu dulu, pernah ada perang blogger pasal isu ni.. sampai sekarang pun masih berlaku.


Entry yang baik
Sudah tentu kalau nak tingkatkan pagerank, kita perlu sentiasa memperbaiki gaya penulisan kita. Ini memang susah sikit, tak kan nak tulis formal kan? baik buat blog berita kalau macam tu kan?hehe.. tapi why not kita cuba yang asas je, elakkan guna short form. Kalau boleh kita kurangkan pengunaan dot dot dot ...... sebab google tak minat dengan benda tu hehe..

Ini sajalah yang aku dapat kongsi sebagai blogger mentah dalam bidang ini.. ramai je dah hebat dalam bidang ni, tapi En. Google pesan kat aku semalam, tak kan ada orang yang terlalu hebat dalam ilmu ni sebab kalau semua hebat mesti semua dapat pagerank 10 hahaha.. pandai dia bergurau dgn aku :S


Sebenarnya banyak lagi cara, ni yang mudah je.  Kalau korang rajin kaji korang tahu lah nanti :)

p/s:

  • KB rindukan aku.. jangan jealous ok! cuba baca entry KB Mimpi Blogger
  • Bila dah dapat BE korang kena pulun habis-habisan untuk tingkatkan pendapatan hehe


35 Comments
Tweets
Comments

35 Comments:

  1. owhh mcm tu yeaa tips nya..nak praktis la lepas ni nk link kan website yg femes2 hihi

    thanks bobo !! :P

    ReplyDelete
  2. bjanggut ak nyer blog nk ad pagerank ..
    kosong bole lerrrrr hahaha

    ReplyDelete
  3. oh terma kasih sifu..hehe

    ReplyDelete
  4. pgrankcp satu jer.. segan eh nak letak kat sidebar.. haha..:P

    ReplyDelete
  5. yew kew O? ara bwu 1 kot.. amboi.. KB ni, ni yg jeles myk ni.. :P

    ReplyDelete
  6. Entri yg berinformasi...terima kasih atas komennya bobo!

    ReplyDelete
  7. apa tujuan pagerank ni..saya tak faham..hehe..:)

    ReplyDelete
  8. tehehee..pandai Incik Google tu bergurau yer, :))
    Bagus tips ni :D

    ReplyDelete
  9. apa yg penting untuk tingkatkan pr adalah dengan penggunaan keyword yang terkini.. dan dari carian google yang baik...

    aku suka main dengan keyword bila buat entri...apa yg penting untuk tingkatkan pr adalah dengan penggunaan keyword yang terkini.. dan dari carian google yang baik...

    aku suka main dengan keyword bila buat entri...

    ReplyDelete
  10. info yang menarik..
    bobo,sorry lah adam baru dpt follow bobod..all this time,im fucking busy..:)
    thanx follower ;D

    ReplyDelete
  11. pagerank kte pon belum smpai 1 -_-' HAHA . yelah belog kita simple je

    ReplyDelete
  12. hehe..good info..yang link kan blog tu wanie tau dah sebelum ni..

    ReplyDelete
  13. pageank sy baru 1. takpe takpe kita pelan2 kayuh ye :)

    ReplyDelete
  14. nice tips..x tau pulak yg letak website org lain tu bole membantu hohoho
    tenkiu

    ReplyDelete
  15. leh sesapa tolong x? my menu bar was missing.. x dpt carik.. actually, sy change background...then yg kuar cuma home, postsrss, link, blogger..dh click sume tp x jumpe menu bar/design/layout.. ingat nk tuka blk background yg asal..blh sesape bantu? tengkiu yer ruangan comment mr bobo.

    ReplyDelete
  16. hehehe aku pn masih kosong bro ..
    pasni kita naik sama2 :)

    ReplyDelete
  17. sumpah nice bro!! PR aq dah naik dari PR0 ke PR1... aq semangat nak bagi naik PR tapi tak tau camner... thanks bro.. huhu~..

    ReplyDelete
  18. wah, bagus ni. baru cek faham..

    TQ2..

    ReplyDelete
  19. ohoh. nice sharing. thanks;)

    http://hafizilmi.blogspot.com/2011/08/sambut-merdeka-ke-sambut-aidilfitri.html

    ReplyDelete
  20. soalan: lagi tinggi page rank, lagi bagus ker?

    p/s : le jawab kat shout mix mr right ek. ta tahu^^

    ReplyDelete
  21. bagus info ni. tapi nak buat ke?
    hehehe...

    ReplyDelete
  22. bukan imbobo..tiada kaitan semua tu..pagerank tu menunjukkan kekuatan SERP search optimize blog imbobo sama ada kuat terindek di enjin carian atau tidak..jadi kalau nak kuat pagerank kena pandai teknik SEO dan satu lagi pengunjung trafik rank alexa imbobo mantap,jadi nak pandai main kat web master tool sama ada keaword blog imbobo ni power atau tak..kalau tak terindek di enjin carian dan duduk kat page belakang memang susah pagerank imbobo nak naik..lagipun pagerank tak update hari2..jadi SERP optimize untuk enjin carian menjadikan pagerank blog mantap..tinggi pagerank semankin cerah duduk kat depan..harap maklum.

    ReplyDelete
  23. yumida: da reply kt blog kamu hehe :)

    mr right: dah reply juga :)

    bro ahmad: rasanya maksud kita sama bro :)

    ReplyDelete
  24. nice tips bobo..eh bley ke panggil canmtu.terima kasih..pc pun masih mencari rentak lagi..tulun kami bantu kami.....hum

    ReplyDelete
  25. 1/10.. ahaksss.. gasak je la! hahahah!

    ReplyDelete
  26. hehe, ni propaganda tingkatkan BE eh? :P

    ReplyDelete
  27. owh aku tak tahu plak kalau plagiat leh turunkan pagerank .. terima kasih !! new info di situ !!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...