Entry terbaru

Halal memegang anjing dan babi

Salam semua, aku tertarik untuk menulis tentang hukum memegang anjing dan babi ni.. korang tahu tak sebenarnya memegang kedua-dua haiwan ini tidak haram kerana tidak ada nas dalam al-Quran yang mengharamkan kita memegang cuma kita diharamkan untuk memakan dagingnya sahaja.

Cuma dalam pemikiran masyarakat melayu Islam di Malaysia ini yang kata tak boleh. Sebelum aku menulis ni aku ada buat sedikit kajian ilmiah tentang hukum ni.. korang boleh baca huraian ringkas Ustaz Nor Amin dalam perkara ni beserta denga firman Allah.


Tetapi, babi dan anjing ini tetap di kategorikan sebagai najis yang berat (mukhallazoh) dan untuk membersihkannya perlu dibasuh dengan 1 kali air tanah dan 6 kali air mutlak. 


Mengikut Mazhab Shafie, umat Islam diharuskan membela anjing untuk tujuan menjaga keselamatan rumah dan tanaman. Tapi haram memelihara untuk tujuan hobi atau membuat perhiasan dalam rumah. Kalau nak kepastian boleh baca maklum balas Jabatan Agama Islam Selangor. So lepas ni korang boleh lah bela anjing hehe.. aku tak nak..!!

(kenal ke?buat xkenal jelah)

Pada pendapat aku, tak perlu kot nak pegang anjing dengan babi ni kalau tidak ada tujuan. Banyak lagi haiwan yang boleh dijadikan haiwan peliharaan kan? Cuba korang bayangkan kalau korang bela, susah nanti urusan harian kita sebagai umat Islam dalam menunaikan ibadah. Yelah, nak kena cari air tanah pastu nak kena cuci dengan air mutlak. Ia tidak ada masalah kalau semuanya ada.. korang rasa macam mana? nak ke bela? 

70 Comments
Tweets
Comments

70 Comments:

  1. banyak lagi binatang yg bleh dibela..menatang nie jugak yg dyorg nk bela..haha

    ReplyDelete
  2. tu la kan,
    baik takpayah pegang
    takdak pekdahnya
    byk lagi binatang yang halal2

    ReplyDelete
  3. errr..kan najis berat, tapi tak haram pegang eh?huhuhu..baru ku tahu..

    nak bela?tak payah kot..nak tengok pn tak berani..hehe

    ReplyDelete
  4. banyak lagi binatang lain boleh pegang
    ingat babi tu cute sangat ke
    kekeke
    tapi apa apa pon
    pegang wanita bukan muhrim memang haram
    :)

    ReplyDelete
  5. tak nak la bela...
    kang dia gigit anak2...
    kucing pun akak tak bela ni pulak nak bela anjing...

    ReplyDelete
  6. benda ni memang bawa isu sensitif masyarakat melayu..sejak dari dulu lagi hmm,

    ReplyDelete
  7. tak nak bela! haha
    bukan cute pun.

    ReplyDelete
  8. leceh... err...tang yang pegg babi tu..serius geli arrrr....

    ReplyDelete
  9. untuk bersuka-suka mmg tak boleh pegang. utk tujuan keselamatan boleh pgg, itupun kene samak. jadi ape yg org2 biase buat, mmg tak boleh. mampu ke nak samak semua benda kalau dah hari2 jaga, jawapannya tak solat la tu.

    ReplyDelete
  10. ish bole pegang lak ke? seram jek dgr...tp dlm mind set masyarakat msia, islam umumnya jatuh haram jek kalo bab2 babi n anjing ni kn..tp kalo dh ade ustaz or para ulama yg bertauliah ckp bole tu waallahualam je la..tp agk melecehkan jgak la kan tiap kali dh pegang kne la mnsucikan diri dgn cara2 trtentu..

    ReplyDelete
  11. betul..
    kalau kerja kt pejabat haiwan tu mmg perlu pegang la..
    tp yg pekerje tu pun mesti la samak lepas wat kerja.
    tp pemikiran org melayu ni kdg2 sempit skit. nmpk gmbar org islam pegang anjing/babi terus ckp benda2 negatif.
    tak faham aku.
    kalu mcm ni la org melayu, smpai bila2 melayu xkn maju.
    :)

    ReplyDelete
  12. betol!! betol!! betol!!... nak pegang mmg bole.. tak MARAM pun.. makan yang haram.. tp bile pas pegang tu kene la samak..

    Cumenye JGN la GATAL sgt nk pegang saje2? kn byk lagi BINATANG lain yang bole pegang.. yang lebih SUCI & BERSIH..g peluk.. g cium.. g pegang binatang kesayangan nabi muhammad tu.. KUCUNG tu.. kn lg mudah?? x yah susah2 kite nak samak.. kalau dah samak skali pun.. korg SURE 100% ke yang korg samak tu kaedahnye dh betul dlm islam? 100% yakin ke?

    manusia ni biase la.. mende yang di tegah.. itu la yg dorg nak buat... BOLE PEGANG TETAPI LEBIH BAIK JIKA DI ELAKKAN...

    ReplyDelete
  13. betol2!! setuju,nk kena sediakan tanah,nk bagi cuci betol2 lagi,baek bela kucen kan,meoww

    ReplyDelete
  14. betul la tu..cuma kena bersihkan setiap apa yg terkena najis tu dengan sebersih-bersihnya.
    pembetulan sikit ye..mazhab shafie :)
    tQ

    ReplyDelete
  15. ouhhhh..huhu..tp anjing2 yg comel tu,geram laa..tp tgk jela..taknak pegang! haha

    ReplyDelete
  16. tader kije nak bela, nak bela kucing pon pk bertahun2, ni kan plak anjing..huhu

    ReplyDelete
  17. baik xpayh bela gut imbobo ..
    byk urusan plak ..
    eii .. geli tgk cik baby tuu ..
    cik anjing pun sama ..

    ReplyDelete
  18. takpelahhhh .. kucing pun Tia tak bela , ni kan pulak anjing .. takpe .. terima kasih . huhu :)

    ReplyDelete
  19. seeloknya tak payah bela la kan,,lainlah kalau nak buat halau khinzir dari datang ke rumah ke xpelah.

    ReplyDelete
  20. pernah pegi rumah sorang ni... dia bela anjing untuk keselamatan isteri dia kat rumah... kalau shera, awal - awal dah cabut lari... hehe

    ReplyDelete
  21. kalau dah terpaksa, takpelah...

    ReplyDelete
  22. erm...
    huhu
    zaki tak nak lah bela
    lagi2 si pinky
    yg cute miut tuh
    hahha
    ;-)

    ReplyDelete
  23. erkk,,kalau suka2,,,gelia ih,,sumpah tak lalu makan lepas tu,,xmau2,,tak paham le ngn org yg ader hobi mcm gini

    ReplyDelete
  24. xnk lah bela...susah nty..hee~

    ReplyDelete
  25. susah kot lau na bela.. ta bminat aih na bela.. huhu

    ReplyDelete
  26. betul tu.sekarang ramai pulak yang jadikan anjing sebagai pet (haiwan peliharaan)

    ReplyDelete
  27. walaupun boleh,tapi tak mahu la..haha.. ^^

    ReplyDelete
  28. anjing binatang y jinak..
    tp geli nk pgg hahaha

    ReplyDelete
  29. emm pernah baca psl neh.pape pom, apa sj yg islam tegah, mesti ad kebaikan && manfaat dye kan.

    nice entry!

    ReplyDelete
  30. aritu akoo bace, kalo terpegang dalam keadaan kulit babi or anjing tu kering, takyah samak.
    ea?

    ReplyDelete
  31. takpelah tak bela pun takpe..maintenancenya leceh..belalah binatang berbulu lain mcm kucing ke, monyet ke...

    ReplyDelete
  32. buat apa la sibuk nak pegang najis..macam pegang tahi la..busuk..haha

    ReplyDelete
  33. betul2
    anjing boleh bela jika kawasan tu banyak ancaman jenayah
    tapi kalau nak bela macam bela kucing memang tak boleh
    :-)

    Jom Sign Up Online Survey Ini Dan Tebus Hadiah Anda

    ReplyDelete
  34. mcm takde binatang lain je nk bela kan.kucing kan ade.hhehe btw thanks share! :)

    ReplyDelete
  35. err, tak sanggup ah nak bela wlpun kengkadang nampak anak anjing yg kecik2 tu muke cam comel je. XD

    ReplyDelete
  36. setuju ! kan kucing tu lagi comel..bela kucing kan senang..lagi bagus,,,nabi suka kucing =)

    ReplyDelete
  37. hadoiii...tgOk 2 hewan tu pun dah seriau..nak bela? lupa kan je la..nak kena samak lagi..baik bela semut je.hahha

    ReplyDelete
  38. bela anjing..tp bile anjing tu dlm keadaan basah Or die jilat,kan najis?

    ReplyDelete
  39. bela kucing ke,arnab ke..kambing ke..lembu ke.. kerbau ke.kan bnyk lagi bleh bela...kih kih kih kh

    ReplyDelete
  40. tak ada faedahnya bela anjing..banyak lagi binatang lain boley wt guard.hehe.tak pasai2 hari2 kena samak kan;)

    ReplyDelete
  41. waa..menarik tajuk tu..x pnh di buat org..topik yg menarik!anjing vs kucing..sape lg comel? hihi

    my blog still prob la mr. bobo.. ermm..x tahu nk bt pe lg.. klu dpt cari dashboard/new post/layout@design..dpt la nk edit... tp semua page element kt atas blog tu missing..huhu.. my blog stuck!

    ReplyDelete
  42. imbobo..view sini;

    http://umikasum.blogspot.com/2011/08/arghhhdah-dpt-yes.html

    ReplyDelete
  43. macam pelik je kalau tengok org dok usong babi ke hulu hilir. kalau anjing tu boleh gak dikatakan comel. pelik2 je manusia sekarang ni.

    takpe2 meh kita bela kucing sama2 ye. lagi comel kan?

    ReplyDelete
  44. pegang benda ni memang tak haram cuma ianya najis dn masih boleh disamak..
    tapi mentaliti org skrg slalu ckp bnda tu haram..padahal pegang anak dara , anak teruna org tu lg haram..
    tak perlu rasa nya nk geli2 bila tgk org tu pegang babi atau anjing patut digelikan bila pegang anak dara anak teruna org suka2 hati..hahah

    ReplyDelete
  45. btol 2.. banyak lg binatang bley pegang.. yg haram pegang 2, die nak pegang.. ish2..

    ReplyDelete
  46. pendek kate jgn gatal2 pegang kalau x yakin.. kan kan?

    ReplyDelete
  47. rsenye bole je pegang wthout tayamum klu xbasah...

    ReplyDelete
  48. hahaha.. walau halal pon.. nak pgng jaoh lah skali.. hehe..

    jemput bace..
    http://somebodypeace.blogspot.com/2011/08/persoalan-tentang-dara.html

    ReplyDelete
  49. kucing jugak yang best. HAHA

    ReplyDelete
  50. kalau boleh pegang pon tak sanggup nak pegang dua binatang ni.geli.. err

    ReplyDelete
  51. urmm, tak nak komen pasal hukum..buat apa susahkan diri dgn benda yg akan menyusahkan kita utk menjalankan ibadat..byk lg haiwan comel yg boleh kita pelihara, kan bobo :)


    p/s: saya nk ajak bobo join contest
    http://suterakasihyann.blogspot.com/2011/08/aku-anak-malaysia-merdeka.html

    siapa tau dpt bantu bobo naikkan page rank ^__^

    ReplyDelete
  52. ok ika xsanggup euuuu geli geleman,nk muntah pun ade nnt xlalu mkn hehe

    ReplyDelete
  53. eew...sape nk pegang natang tuy? Tak geli ke? Rajin ke nak samak? Nape nak pegang gak natang tu kalo dah tau najis? renung2kn..hik3

    ReplyDelete
  54. yg sy tau tips main SEO, just bold kan words2 penting yg berkemungkinan byk pencarian di search engine..lagi tips, bobo klik di kotak search engine tu, cuba taip satu words, then tgk words apa 1st keluar..hahhh mainlah dgn words tu hehe..xtaula betul ke tak..cuba nasib je la :P

    tp contest tu just main SEO aku anak malaysia merdeka ^^

    ReplyDelete
  55. Teringin tapi xberani pegang kot? Takut kene gigit puppy...kekeke XD

    ReplyDelete
  56. huhuh .. baru baca post macam ni kat orang lain ye blog .. tiba2 hangat plak isu ni .. uhuhuh

    setakat ni, semua info yg diberikan sngt cukup dan padat .. terbaik !!!

    ReplyDelete
  57. stuju ngn kate2 bobo. saje nk tmbh^__^, sbny klw anjing tu kering n kite pgg anjing tu ngn tgn yg kering, xperlu samak pun.

    ReplyDelete
  58. setuju!
    kalau ada tujuan tu xngape la kan. if dgn sengaja just nak cuba2 bek x yah.. huhu

    ReplyDelete
  59. yup2 .. betul2 .. diharuskan utk bela anjing dgn tujuan tertntu ..

    ReplyDelete
  60. kucing pun geli nk pegang

    ni kan pulak anjing

    mmg tak haram

    tpi ni di luar norma

    cm pelik je

    pastu nk samak byk kali lg

    ReplyDelete
  61. anjing n babi ni kita sebagai umat islam elak lah dijauhi..tambah plak dari segi kebersihan..binatang ni pengotor dan segale jenis kuman ade kat binantang ni..aku rase bela kucing lagi bagus.. kalau nak buat binatang peliharaan.

    ReplyDelete
  62. MASA NABI SAW BELA ANJING BETINA DALAM UMAH SORANG PUN TAK RIBUT...CUCUNYA HASSAN DAN HUSSIN SIAP MAIN2 LAGI DENGAN ANAK ANAK ANJING TU...TAK DE PLAK JIBRAIL ANTAR WAHYU SURUH NABI BUANG ANJING TU...

    ReplyDelete
  63. pakcik aq pn bela anjing sbb nk jge kedai dia.
    xde masalah pn. yg laki pmpn bkn muhrim dok pgg sna sni x bsing pulakk?

    ReplyDelete
  64. pakcik aq bela anjing sbb nk jge kdai dy. xde masalah pn.
    yg masalah laki pmpn bkn muhrim dok pgg sane sni tu. pgg jea dh dosa.

    ReplyDelete
  65. tgk pun dah geli..klu lidah pun jelir2..kucing pun x gitu..biasa la org islam ni benda x leh nak. Mula la nak banding dgn nabi...itu nabi kita apa? Modern la konon..fikiran terbuka la..sayang binatang la..hobi la..satu rumah bernajis..air liur lidah terjelir tu..ee solat cam mana? samak sentiasa ke! pegang tangan bkn muhrim x bleh..pegang anjing pun x leh ye..ikut je yg mudah-mudah ...senang.

    ReplyDelete
  66. Banyak orang Islam yang memeliharanya, yang perlu diperhatikan adalah air liurnya jangan sampai menetes kebanyak tempat dirumah apalagi di ruang untuk sholat, bisa buat najis tu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...