Entry terbaru

Template Blog Mesra SEO guna kod html


Ramai blogger yang pentingkan trafik mengalir macam air masuk ke blog mereka, oleh itu ada yang sanggup tukar template beribu kali semata-mata untuk dapatkan template yang mesra SEO. Di sini ada cara untuk menjadikan blog korang tu mesra SEO tanpa bersusah payah tukar template yang korang tak suka.

Tutorial ini adalah untuk buat tajuk blog korang tu mudah dicari dan untuk meningkatkan trafik, ranking dan pageviews.

Step 1
Login > Design > Edit html

Step 2
cari kod ini (untuk cari tekan ctrl+ F)

--------------------------------------------------------
<title><data:blog.pageTitle/></title>
--------------------------------------------------------


Step 3
Gantikan kod dalam step 3 tu dengan kod ini

--------------------------------------------------------------------------------

<!--blog title starts-->
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<title><data:blog.title/> ~ Short Description of Blog...</title>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/> - Short Description of Blog...</title>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
<title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;archive&quot;'>
<title>Posts in <data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/> - Short Description of Blog...</title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> ~ Short Description of Blog...</title>
</b:if>
</b:if>
</b:if>
</b:if>
</b:if>

-------------------------------------------------------------------------------

kelihatan seperti ini..


Step 4
Tukar ayat Short Description of Blog tu dengan description blog korang.

Step 5
Save.

Itu je.. tapi make sure sebelum buat korang buat backup template ok? kalau nak cara lain cuba baca ni Tingkatkat Trafik Guna Meta Tag



11 Comments
Tweets
Comments

11 Comments:

  1. thanksss. dah buat dh :P

    ReplyDelete
  2. eh jap yang Short Description of Blog tu yg mcm mana? ehehe. url blog kite ke?

    ReplyDelete
  3. ohh, malasnya nak buat..huhu

    ReplyDelete
  4. Eyfa: short description tu mcm tentang blog kite..tulis je pape..kalau malas letak je nama blog :)

    asnizaziz: hehe malas tape :)

    ReplyDelete
  5. apa yang terjadi??haha..malaslah nak buat..hihi..:P

    ReplyDelete
  6. yeke? baru tau. sat naa... nak try buat

    ReplyDelete
  7. tolng buatkan boleh x bobo?

    ReplyDelete
  8. sesungguhnya tidak lah diri ini tahu apekah menatang itu semua...hahaha...tak tahu la Imbobo pasal SEO ke trafik ke..tak tahu pun kalo buat blog ni blh dpt duit..hu3..sy buat blog sekadar mngisi masa lapang,promo hasil jahitan sy,ngn berkongsi cerita atau ilmu yg sy ade kpd pmbaca yg sudi membaca..hehehe..ajarkan sy boleh??ngeeee~

    ReplyDelete
  9. Queen: boleh je.. :)

    Zulaikha: dah ajar dah ni hehe..senang je copy paste :)

    ReplyDelete
  10. kongsi dalam blog saya ye. nak credit ke tak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...