Entry terbaru

Tutorial letak Meta Tag pada blog

Salam semua!


Ni aku nak bagi satu lagi tutorial untuk tingkatkan trafik. Jangan salah faham ye, ia bukan seperti autosurf, tapi ia hanya memudahkan orang masuk ke blog kita untuk mencari sesuatu info.

Pada kebiasaanya, bila orang search info di google or yahoo, ia akan menunjukkan nama blog terlebih dahulu sebelum tajuk entry.. 


Dengam adanya Meta Tag ni, tajuk entry akan diutamakan berbanding tajuk blog.. contohnya macam ni..


Biasanya penguna internet akan cari info yang mereka nak kan?mereka tak kan nak taip nama blog kita..paham kan?hehe ok jom tgk tutorialnya..


Step 1
Login > Dashboard > Desig > Edit html
(tick pada expand widget)

Step 2
Cari kod dibawah ni.. nak senang tekan ctrl+F je..

----------------------------------------------------
<title><data:blog.pagetitle/></title>
----------------------------------------------------

Step 3
Copy kod kat bawah ni dan gantikan dengan kod di Step 2 tadi

---------------------------------------------------------------------------------

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/><title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>
---------------------------------------------------------------------------------

Bila dah paste, so dah siap! jangan lupa save! :)


Kalau korang nak cara lain ada boleh tengok yang ni Blog Mesra SEO


2 Comments
Tweets
Comments

2 Comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...