Entry terbaru

Tutorial mudah buat Dodol


Salam semua! hehe sorry, sebenarnya tutorial nak buat dodol yang aku nak share ni hehe jangan marah yee..  :)



Bahan yang diperlukan(2kg):
-500g beras pulut
-1/2 cawan beras jawi
-1/2 cawan gula pasir
-1kg gula merah
-1kg santan pekat
-3cawan air


  1. rendam beras pulut bersama beras jawi semalaman (12jam)
  2. masak gula merah bersama 3 cawan air sehingga gula hancur dan tapiskan.
  3. cuci beras yg direndam kemudian blender dgn sedikit air sehingga beras hancur
  4. masukan semua bahan (air gula merah, gula pasir, santan dan beras yg di blend) kedalam kuali.
  5. masak dgn api yg sederhana. sentiasa kacau (supaya tidak berkerak atau hangit).
  6. kacau sehigga dodol pecah minyak lebih kurang 2-3 jam bergantung pada kepekatan bancuhan, kalau bancuhan cair lambat le nak pecah minyak. di nasihatkan time blender beras tu jgn letak terlalu banyak air.

sumber: MyResipi

p/s: selamat mencuba :) hehehehe

34 Comments
Tweets
Comments

34 Comments:

  1. ceh...tipah tertipu rupanya....huahuahau

    ReplyDelete
  2. title entry 2 memang sengaja buat2 salah taip ke ape?? huhu.. nampak sedap je "doodle" 2.. hihi.. nanti Mira try suruh org2 kmpung buat :)

    aylliarimasiprincess.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. haha sedap gila dodol. meleleh tengok :P

    ReplyDelete
  4. yeaaaah!!!~ xsabar nak doodle nie XD

    ReplyDelete
  5. terbaekk la!! haha..
    dodol pun ada tutorial..kreatif2.. ;D

    ReplyDelete
  6. blogger sibuk2 buat dodle imbobo nak buat dodol pulak hahaaaaa

    ReplyDelete
  7. waaa... imbobo pandai wat dodol la...hahha.. siyes, saya kacau dodol pon tak pernah.. heehehhe:)

    ReplyDelete
  8. mimpikah saya blog ni kena diapprove dulu komennya???

    ReplyDelete
  9. wah, tenkiu2!..best lg klu buat kat kuali bsar..

    ReplyDelete
  10. Mira: saje test td hehe dah tukar dah..

    ara: afiq mesti pandai buat kn?hehe

    PB: haha test2 je td..salu bila nk tido je buat mcm tu hehe

    ReplyDelete
  11. tutorial? ape polik beno..haha..

    Eh, dah cuba belum.. ? hulur ah sikit kat sini dodol sekilo..haha :D

    ReplyDelete
  12. dodol ! my favourite ;D

    ahahah

    ReplyDelete
  13. wah... tliur plak tgk.. da lma x mkn hahaha

    ReplyDelete
  14. wah..sedap ni..
    dulu arwah moyang rajin la buat bila raya :)

    ReplyDelete
  15. buat dodol pon ade tutorial~ hahaha

    penat ouh buat dodol kan? sabar kene byk~ lg2 time dia tgh nak meliat~ buleh taf ! :)

    ReplyDelete
  16. waaaaaaaa~ sedapnye dodol tu.. nak!!

    ReplyDelete
  17. eh nampak tulis dodol je ni?mungkin lambat datang tengok..haha..penah ke buat ni?lalala

    ReplyDelete
  18. Fee: hang pakat cubat lah dlu hahaha

    abbey: klau buat sikit ok je, yg byk tu kena kacau tanpa henti tu yg penat..silap2 dodol masin nnt hehehe

    aye: amik lah, right klik je hehehe

    wanie: haha awk lambat lah td.. pernah buat :)

    ReplyDelete
  19. haha..eee..ngatkan doodle la. :p

    ReplyDelete
  20. yeayhh ! ryn t'tipu. . haha. .
    pk kn doodle. . upenye btol2 dodol. .

    ReplyDelete
  21. dodol kena pndai kacau..doodle plak kena pndai lenggokkan tangan hehe

    ReplyDelete
  22. wahh..dah nak buat dodol dah..hehe..

    penatlah buat dodol,,hilang tenaga,,beli je kat kedai..hik3x..:P

    ReplyDelete
  23. buat ngan duit je..
    beli!

    eheh

    ReplyDelete
  24. wahhh.. sodapnyo dodol... !! pnh mkn dodol durian? syuzi x suke.. x sedap.. ngee... :P

    ReplyDelete
  25. amboi..xsabar nak raye ke..haha :)

    ReplyDelete
  26. beli je senang.. muehehe...

    ReplyDelete
  27. fuyyo buat dodol pn ada tutorial gitu ea hehe

    ReplyDelete
  28. fuyyo buat dodol pn ada tutorial gitu ea hehe

    ReplyDelete
  29. wah! nampak sedap.. lom pernah rasa lagi.. kat sarawak takda jual.. semnanjug terkenal dgn dodolnyer.. srwk terkenal dgn kek lapis.. hehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...