Entry terbaru

Aku suka sebab itu aku santau


Santau ni tak kira baik ke jahat, kalau nak kena memang kena juga. Pelik dengan manusia, kita buat baik salah buat jahat pun salah. Aku ingat selama ni orang santau menyantau ni sebab rasa tidak puas hati dengan sesorang oleh itu disantaunya dengan tujuan memudaratkan mangsa.

Baru-baru ni sedara aku (lelaki) disantau oleh seorang perempuan yang sukakannya. Tapi si lelaki ni tak suka padanya. Sepatutnya kalau kita dah sayang seseorang tu, kita tak akan menyakitinya dalam apa sebab sekalipun.

Agaknya di memegang prinsip, "kalau aku tak dapat dia, orang lain pun tak akan dapat dia". Manalah dia letak otak dia. Jika kau dapat sekalipun, kalau hati tu memang tak sayang, tak boleh buat apa juga. Kau hanya dapat memiliki jasadnya tapi bukan hatinya.

Firman Allah mengenai sihir:

Oleh itu mereka akan ketahui dengan sepenuhnya sesiapa yang mengamalkan ilmu sihir, tidak akan mendapatkan bahagian yang baik di hari akhirat kelak. 
(Al-Baqarah :102)

Berbuat baik lah kita sentiasa diatas muka bumi ni dan sentiasa memohon pelindung dari Allah supaya terhindar dari santau menyantau ni.

Firman Allah:

Sesungguhnya syaitan itu tidak ada kekuasanya atas orang-orang yang beriman dan bertawakal kepada Allah.
(Al-Nahl: 99)

36 Comments
Tweets
Comments

36 Comments:

  1. takut santau menyantau nie..perbuatan syirik lagi berdosa..

    ReplyDelete
  2. mmg la ilmu santau ni x dpt nk tewaskan kekuasaan Allah tp blh memudaratkan mnusia an?ee...takot..
    lps ni abg bobo share tips elak disantau plak ek..^^

    ReplyDelete
  3. bahayanya, bobo. takutlah pulak. sbb saye ade pengalaman. ada pempuan len sukakan bf saye dan dia tak puas hati bf saya pilih saya. smpi sanggup gaduh dengan saya.

    ReplyDelete
  4. sesuka ati jek santau2 anak org. minta dijauhkan lah..

    ReplyDelete
  5. bomoh mana yg ada khidmat santau ni ye

    ReplyDelete
  6. ha'ah imbobo. ingat tak entry ziey pasal santau2 niey ritu,..ziey sebenarnya bru 'kena' oleh sorg ppuan sebab salah fhm. ziey kwn baik dgn bf dia tp dia ingat kita nak merampas pulak..harusnya kalau tak tahu apa-apa soal selidik lah dulu..sesungguhnya Allah takkan ampunkan dosa org yg syirik padaNYA-wallahuallam.

    ReplyDelete
  7. plak dah..ada plak kes dan konsep santau-menyantau..redha dan pasrah sajalan dgn ketentuan Allah..
    so, how's ur relative's condition right now?

    ReplyDelete
  8. ish perempuan tu yg bangang sgt kenape? org xsuke bg la minyak dagu.yang dia bntai santau kenape? huhu mcm2 la skrg ni ye. makcik kite pon dulu kene kacau 4 tahun.. dia xdpt control diri dia. dia act mcm jadi monyet n nenek kebayan. kesian. huhu

    ReplyDelete
  9. mintak jauh la perkara mcam ni.
    kadang-kadang, bukan salah kita pun kita yg kena.
    kuatkan iman sudah..

    ReplyDelete
  10. tu bkn ska.. tp obses da huk3..

    ReplyDelete
  11. huhu~ SY pernah jadi salah seorang mangsa satau. tym sakit teruk tu tak ingat ape lagi. dalam hati asyik fikir itulah penghujung nyawa SY. alhamdulillah sekarang ni dah ok.

    ReplyDelete
  12. ish,,nauzubillah,,kalau aku suka orang pon,,tak tergamak nak santau atau kenakan ilmu hitam kat dia..

    ReplyDelete
  13. org yg main sihir santau ni, org yg dh tak waras..nauzubillah..jauhkanlah benda jahat tu dr kita smua kan bobo..seram pulak huhu

    ReplyDelete
  14. huuu teringat lagi mcm mana sakitnya kena santau 2 tahun lepas.. sakit gila. ni semua sbb jantan tak guna tu.. hehehe

    ReplyDelete
  15. scary marry hamba dengan buatan orang ni..sebab kita xtahu pon kenapa..
    sahkan santau..kalau orang xpuas hati ngan kita jugak bahaya..sebab kita xtahu apa salah yang dah kita buat pada dia

    ReplyDelete
  16. orang yang berkawan dengan syaitan je main santau ni huhh

    ReplyDelete
  17. ade jugak perempuan cenggini.. emm.. memalukan kaum jew :(
    owang daa tak nak, terhegeh-2 wutpew!.. naty memakan diri sendiri..

    ReplyDelete
  18. walaupn skrg dunia dh maju masih bnyk lg otak yg tak maju...tgk jela main santau2 bagai...

    ReplyDelete
  19. sekarang nih macam2kan??? hurm... takutnya...

    ReplyDelete
  20. sekarang nih macam2 kan??? hurm...

    ReplyDelete
  21. kat tempat aku r, ada awek cantik r, tp dia jadi gile.. sampai skrang r dia jadi gile.. ni semua sebab santau r.. kecian kat awek tu.. xxboleh pakai baju.. panas.. bila org pakaikan baju.. dia rasa panas sangat.. dia buang r.. telanjang bulat di depan org ramai..

    ReplyDelete
  22. aku benci gila orang guna santau ni. Wat nanye kat org je. Dah la benda tu syirik.

    ReplyDelete
  23. iMBobo,..nak tanya skit boleh, knp ziey tak boleh unfollow blog? sebab list blog tu da penuh, skrg follow org tp xdapat tgok update entry mereka..rugi=(..sebab list tu dah lebih 300..bantu ziey boleh=(

    ReplyDelete
  24. menakotkan betol orang zaman sekarang ni..

    ReplyDelete
  25. sesuke hati je nak santau mantau.huh

    ReplyDelete
  26. org yang tak takut dengan Tuhan memang akan buat jahat kat orang lain...

    ReplyDelete
  27. zaman2 nieyh pun , pcaye lagi bnda2 cam nieyh

    ReplyDelete
  28. alamak..bab santau ni yg gerun nih..kalo ye pon suka sgt2,jgnla smpai santau..IMAN kasi tebal la sikit.. even x smbhyg ckup 5 waktu pun,xyahla buat bnde2 syirik gini...ya allah kembalikanla yg menyantau tu ke jln kebenaran :(






    cik ana.

    ReplyDelete
  29. berdosa bsr santau mnyantau ni.. xsgke zmn skrg stil femes lg bnde2 cmni

    ReplyDelete
  30. rasanya tak payah nak dptkan org dgn cara yg haram. berdosa
    lagipun bukan bahgia pun
    hanya dpt jasad, hati tak

    ReplyDelete
  31. santau????erm....saya pernah terkena tempias santau 3 tahun lepas...

    ReplyDelete
  32. mintak dijauhkan la semua ni,kena jaga solat betul2,kadang2 org yg buat perkara x elok ni disebabkan tidak solat atau pun solat sekadar je..jika solat dijaga dengan baik insyaAllah xkn ade niat utk melakukan perkara terkutuk tu,ape pun kembali kpd ALLAH :)

    ReplyDelete
  33. selalu dengar cerita pasal santau ni... menakutkan je...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...