Entry terbaru

Lelaki perlu dijadikan idola


Lamanya tak update blog, malam ni baru berkesempatan buka blog, wow hampir 70 blog yang perlu disinggah. Malam ni aku singgah seberapa yang mampu ye. Korang semua apa kabar? rindu ke? HAHA.

Ada sesiapa yang nak bantah tajuk diatas? relaxxx. Sumber Berita Harian hari ini memberi tahu, bagi menambah bilangan lelaki di universiti adalah dengan menjadikan siswa lelaki sebagai idola. Sekurang-kurangnya dikampung halaman mereka sendiri.


Semua orang tahu, jumlah lelaki yang berjaya masuk ke universiti sangat sedikit. Sebab apa? Mungkinkah:

  • Lelaki lambat matang, oleh itu mereka perlu teruskan persekolahan.
  • Lelaki pemalas
  • Lelaki tak minat belajar
  • Lelaki hisap rokok, dadah dan ganja.
  • dll korang tambah lah ye :)
Statistik bagi pengambilan pelajar baharu 2011/2012, perempuan adalah majoriti yang telah diterima masuk ke universiti. Contohnya di UKM nisbah pelajar lelaki dan perempuan adalah 30:70 manakala di UPM 33:67.

Sudah makin berkurang, bukan lagi separuh tapi hampir suku. Agak-agak 10 tahun lagi lelaki yang tinggal di universiti ialah pensyarahnya saja hehe.

p/s: adik-adik yang baru masuk universiti terutama lelaki, belajar lah rajin-rajin ye. Tingkatkan GTP & ETP negara Malaysia.




24 Comments
Tweets
Comments

24 Comments:

  1. rindulah jugak haha. cian lelaki kan kahkah wekk

    ReplyDelete
  2. kalo kurg laki kt u, bkurg la laki y leh wt calon suami hak3...

    ReplyDelete
  3. untungla lelaki bleh ngorat junior gegurl ramai! hak3

    ReplyDelete
  4. contohilah mereka yg berjaya..

    mak ai,rndu suasana belajar..

    ReplyDelete
  5. sebenarnya peluang lelaki nak msuk u ni lagi cerah berbnding pmpuan.

    heeee lama tak update yo. mano? pegi kawen ke? hehehe

    ReplyDelete
  6. memang la itu kenyataan skrg..time wat degree dulu, batch yg satu course lelaki tak sampai tak sampai 10 orang ok..perempuan ada dekat 30 org...

    p/s : dulu2 kitaorg ckp lelaki kat U ialah sama dgn spesis yg hampir pupus..maksudnya sikit sangat la..

    (owh pjg la plak komen ni) hihihi

    ReplyDelete
  7. hehehe... mmg la lelaki kureng... sbb dorg lebih suke msk 'University Besi' (penjara) (^_^)

    kat penjara kebanyakkan nye lelaki... kt university plak byk pmpuan... haihhh... (~_^)

    ReplyDelete
  8. spesis lelaki dh makin pupus

    hehehe

    ReplyDelete
  9. stuju lelaki krang kat ipts or ipts...
    mybe ada sebab dorg jdi mcm 2.. :)

    ReplyDelete
  10. zaman sekarang ni,,pensyarah lelaki pon dah berkurangan..haha..

    tak setuju laki dijadikan idola,,tapi bolehla,,kalau terpaksa..kah3x..:P

    ReplyDelete
  11. bilangan lelaki sekarang ni sebenarnya lebih ramai, tapi kita perasan pompuan yang paling banyakkan, sebab lelaki bersembunyi di pusat2 serenti etc..
    huhuhu

    ReplyDelete
  12. ntahlah...sy rs lelaki ni jenis suka perkara yg praktikal..x suka perkara yg melibatkan teori semata2..huhu

    ReplyDelete
  13. tu la iM..banyak betul beza kan nisbah pelajar lelaki dengan pelajar perempuan...

    10 tahun lagi..entah la iM..tak dapat bayangkan lagi..hee~

    ReplyDelete
  14. agree..sebab nanti lecturer suka tau kalo buat group dlm kelas kena campur lelaki perempuan dan kadang tu tak cukup sebab kekurangan pilak L..hehe

    ReplyDelete
  15. mak aii.. laki x sempat nk biak kot.

    ReplyDelete
  16. baeeeeekkk!
    walau sy bukan lelaki
    dan sy dah abis ngaji
    hehehehe

    ReplyDelete
  17. haiyoooo cemana mo kawen ni...haha

    ReplyDelete
  18. pkwe ara pown da mcm men2 blaja.. geram.. huhu.. mmg idola la da ta rmai laki an.. huhu

    ReplyDelete
  19. Bukan saja di university, di mana-mana tempat, perempuan jumlahnya selalu melebihi laki-laki, karena secara statistik, jumlah kelahiran perempuan memang lebih banyak dari laki-laki.

    ReplyDelete
  20. yang pompuan malas jugak..hahaha..betul tak bobo..?

    ReplyDelete
  21. tau pun... dr zaman sis lg mmg pelajar lelaki dah kurg di universiti.. ramai lelaki ada kat pusat sehenti.. hehehehehe

    ReplyDelete
  22. heee...perempuan lebih pandai.FAKTA.jangan mara noh..tapi.bila lelaki pandai, mereka akan menjadi TERLALU PANDAI pula.jeles rrr..

    ReplyDelete
  23. laki mmg lambat matang pon..weeeee..laki kene akui toh..:p

    ReplyDelete
  24. laki byk pegi U lain... hehhee..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...