Entry terbaru

Rasa bodoh bila berbahasa Inggeris?


Malam tadi aku tengah syok layan karaoke lagu Aris Ariwatan, tiba-tiba nampak lagu Siti Nurhaliza yang baru tu, Falling in Love! Lagu tu padaaku memang best dan catchy. Tapi yang sedapnya aku tengok orang-orang komen kat video tu.


Sini aku nak bagitahu, yang kutuk-kutuk tu janganlah perasan diri tu terlalu bagus, kalau bagus mesti lah orang tu kafir dan bertutur english dari kecil sampai mati. Dalam dunia ni tak ada orang yang perfect ok! Bahkan orang putih itu sendiri.

Cuba tengok orang Jepun, Korea, Vietnam speaking, lagi teruk dari kita orang Malaysia. Tapi kenapa kita orang Malaysia terutama orang 'kita' ni asyik pandang sesuatu benda tu dengan pandangan negatif dahulu? Orang 'kita' ni lidahnya lembut, bila kita mengalunkan ayat al-Quran, orang arab pun akui alunannya lebih sedap dari orang arab.

When we speak in english, pronunciation kita lebih tepat daripada masyarakat dari benua Asia yang lain. Tidak ke kita rasa sangat beruntung? Tapi apa yang jadi sekarang, kita suka sangat gelakkan orang lain macam kita hebat sangat.

Cuba bertutur dalam bahasa Inggeris, mesti orang boleh paham. Ala, bahasa yang kita tuturkan tiap-tiap hari ni pun bukan betul sangat kita banyak guna bahasa pasar. Tipulah kalau ada makhluk di Malaysia ni bertutur bahasa baku setiap hari. Kalau ada pun pasti orang gelakkan, Tengok tu! hmm.


Jom layan, ok apa..


p/s: yakin dengan kebolehan diri sendiri :)

35 Comments
Tweets
Comments

35 Comments:

  1. haih x faham dgn org ini. apelah sgt yg mereka x puas hati.

    ReplyDelete
  2. besalah manusia..tak leh tgk org lain bagus sket dari depa..best apa dato ct nyanyi lagu tu.tak de cacat celanya.

    ReplyDelete
  3. betul tu...kenapa nak jatuhkan 'melayu' .. sepatutnya kita bangga boleh bertutur dalam bahasa inggeris...

    ReplyDelete
  4. betul2. salah ke cspeaking omputih. bahasa inggeris pun salah satu dari ilmu ALLAH jugak

    ReplyDelete
  5. abg bobo! salute abg bobo.sngt suke kata2 di atas.smuanya! sngtlah stuju..i love to speak english to improve my lang..huhu

    ReplyDelete
  6. org melayu kita, biasa la.. aku dh biasa dh kena kutuk dgn ex bf aku dulu.. perasan bagus sgt.. aku rasa dia patut baca entry ko ni.. hahahahhaa!!~

    ReplyDelete
  7. yes suke entry ni,ika xpndai speaking wuwuwu,klu cube je nk speaking mesti org gelak sob3x :(

    ReplyDelete
  8. Orang2 yang macam tu memang narrow minded.

    ReplyDelete
  9. yela.. lidah melayu ni best kan. bahasa ape pon leh sedap je jadi.. ;)

    ReplyDelete
  10. Betul tu weih...tapi org kat sane slalu caci-maki org yang pakai 1337 talk atau leet talk. Termasuk golongan diorang sendiri yang pakai tu lah. Macam tulisan yang tak complete dan susah nak faham. Contoh;

    you = u
    really = rly

    macam tu la lebih kurang. Ade yang lebih teruk lagi memang susah nak baca. huhuu

    ReplyDelete
  11. betul tu ape salhnya nak berbahasa inggeris. xpaham betu bukannya lepas bercakap bhasa inggeris bhasa melayu terus dilupakan. xmungkin jadik macam tu..

    ReplyDelete
  12. bro lemah bi mana tau dengan bertutur walau tak betul boleh jadi pembelajaran kn

    ReplyDelete
  13. kaklimah p0n maen tarammmm j ckp omputeh..peduli ap org nk gelak k x :P

    ReplyDelete
  14. rasanya tak salah sikit pun siti menynyi dlm engglish song dia tu.
    tak tahu apa yg kelakar atau yg tak kenanya.

    ReplyDelete
  15. syuzi mmg suke lagu CT tu sedap giler... suke sgt2... org melayu ni biase la.. SUKE SGT MENJATUHKAN MELAYU itu sndri... bior la CT nk nyanyi lagu ape pn... dorg JELES tu PEHAL???

    ReplyDelete
  16. setuju..
    semoga semua orang boleh buka mata 0.0 kan kan..

    ReplyDelete
  17. selagi mana mahu mencuba, pedulikan saja kata - kata orang lain... jika terlalu mengambil hati, susah la..

    ReplyDelete
  18. anis suke lagu nie..alah org yg ngate ngate toh mcm bgus..

    ReplyDelete
  19. tuhlah , kadabg2 certain org melayu berfikiran sempit

    ReplyDelete
  20. ya betul, sedap apa lagu tu :)

    ReplyDelete
  21. alahhh orang yang kutuk tu pon kekadang bukan nya pandai sangat . bajet pandai je . mencikkkk

    ReplyDelete
  22. wat pe nak kutuk...
    spatutnya bg komen yg bguna..
    yg ckap 2 fkir dah ckup bgus kot..ha..ha..

    ReplyDelete
  23. such a nice song:)

    1st time dengar da rasa best..hehe

    ReplyDelete
  24. Orang melayu mudah lupa kata Dr. M!
    entri khas buat bobob..

    http://sun3tpini.blogspot.com/2011/10/panduan-untuk-memilik-komputer-laptop.html

    ReplyDelete
  25. betoii tu bobo..jangan malu jika nak pandai kan..;)kalau malu sampai bila2 akan kekal ditempat sama je tanpa improvement..

    ReplyDelete
  26. alaa psl tu pn dorang nk kecoh .. ish3 .. ape la dorang tu ..

    ReplyDelete
  27. depa pasan bagus sgt la tu kot

    ReplyDelete
  28. Besa la tu beb. Ssh nak.puaskan ht smua org sbb smua lain2 pndpt

    Aku plg x suka org guna I You dlm pbualan sbb aku rs mende tu cam poyo hahaha

    ReplyDelete
  29. haih
    ade jugak yg x puas hati bile owg naik
    ish222....

    ReplyDelete
  30. sy yg tak reti speaking Bi ni pun xdala smpai nk kutuk org yg pndai Bi..seharusnya kita berbangga dgn kemahiran Tok Ti tu..kan bobo?

    ReplyDelete
  31. ada je yang PHD ni kan iM..sepatutnya sokong..bukan mengutuk..

    ReplyDelete
  32. speaking english skit je ckp cmtu..hape daaa~
    tp CT mmg best..pedulikkan je hape org len nk ckp :P




    luv,
    cik ana.

    ReplyDelete
  33. nape?diorang kutuk dato CT punye BI teruk ke?? ish3..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...