Entry terbaru

Segmen Kancil8349 : Pengalaman Semasa Perkhemahan Unit Beruniform



Kancil buat segmen lagi, segmen kancil ni memerlukan aku untuk bercerita, sebelum ni tentang kenangan UPSR, kali ni pengalaman semasa perkhemahan pula. Kalau korang ada cerita yang nak dikongsi jom join! hehe.

Dulu masa form 5 aku pernah menjadi Ketua Urusetia Perkhemahan Pengakap Muda (form 1-3), kami buat di Sungai Congkak, ingat tak aritu aku ada cerita tentang kisah seram kat sana?

Sehari sebelum camping, separuh dari urusetia menyediakan tapak, memagar dan sebagainya. Kami juga dengan slumber masuk hutan buat denai sendiri untuk laluan jungle trekking. Haha kami buat secara haram tanpa maklumkan kepada ranger hutan.

Kami menggunakan tali sebagai tanda untuk laluan jungle trekking tu. Petang tu nampak semua macam ok. So bila malam menjelma kami pun mulakan aktiviti tu. Jalan punya jalan, tiba-tiba tali yang dipasang hilang punca, masa tu decision making sangat penting, selepas berbincang, kami pun teruskan perjalan mencari anak sungai untuk jalan keluar. Alhamdulillah jumpa.

Itulah pengalaman yang tak boleh dilupakan, kalau lah jadi apa-apa masa tu, siapa yang bertanggungjawab?huhu. Persoalan yang timbul ialah, macam mana tali tu boleh putus? 

Nasihat:
  • Kalau nak masuk hutan kena maklumkan pada ranger dulu!
  • Jom layan The Cube



22 Comments
Tweets
Comments

22 Comments:

  1. euwwwww.... cmne leh putus? ikat x kuat la tu... hehehehe think positif.. kehkehkeh

    ReplyDelete
  2. fuh... bahaya kalau sesat dalam hutan.
    cuak nak cari jalan keluar.
    saya pun join pengakap jugee... hehe

    ReplyDelete
  3. fuhh.. nasib baik jumpa jalan keluar... huhuu...


    emmm.. mungkin ada org geget kot tali tu.. hehe~

    ReplyDelete
  4. aku plg benci camping . cyes ! haha

    ReplyDelete
  5. ptotnye patah blik je. haha

    ReplyDelete
  6. segmen yg sama,berlainan kisahnya..

    ReplyDelete
  7. mmg bahaya klo jenjln di utan without ranger..nnt sesat..

    ReplyDelete
  8. pengajaran dari kisah korang...kenalah maklumkan kepada pihak ranjer...kot2 dorang yang gi buka tu..hehehe


    apapun terima kasih kerana sudi menyertai segmen Kancil

    ReplyDelete
  9. tu la degil sgt.. lain kali jgn nak memandai kalau dok dlm hutan tu..

    p/s: sebenarnya sy yg potong tali tu.. hehe

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum, Mira datang ni.
    Dah lama rsenye Mira diamkan diri dari mengomen blog abg IMbobo ni kan?! huhu, maaf (agak busy)

    Seronok story abg ni, msti rmai yg t'geak2 bile bce. haha.
    Teruskan usaha dlm berblog ye
    :)

    ReplyDelete
  11. nsib bik ade sungai..kalo xsesat larat dah kan..

    ReplyDelete
  12. xgatu ranger hutan ke wat aktiviti tuh??

    ReplyDelete
  13. RENJER HUTAN tu yg putuskan tali tu..hayuuutttt~ hehe
    wahh! cik ana pengakap gak ;)




    cik ana.

    ReplyDelete
  14. pengalaman yang menakjubkan hmm

    ReplyDelete
  15. pergh, memang sgt pengalaman tu..

    ReplyDelete
  16. bile bace post pasal pengalaman ni, teringat pulak mase sekolah rendah dulu buat karangan. :P

    ReplyDelete
  17. Nsb baik x jd pe2 mcm sesat ke ae. Kang x jumpa di blog ni =)

    Psst; aku dulu join pgakap tp x aktof sgt. Byk2 pkara ingat tepuk pgakap je hihi

    ReplyDelete
  18. hooooooooooo
    kene bawa tali lebih niii

    ReplyDelete
  19. tali putus sbb die xnk tolong org yg xmaklumkan pd ranger hutan heeee :P

    ReplyDelete
  20. Kancil sudah senaraikan pasukan perkhemahan mengikut unit beruniform masing - masing...jomlah singgah ke blog Kancil

    http://kancil8349.blogspot.com/2011/10/senarai-pasukan-perkhemahan-dengan.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...