Entry terbaru

Rakyat Malaysia Mudah Di Tipu


Betul tak statement tu? Acapkali kita dengar tentang penipuan internet ni, mereka sang penipu menggunakan pelbagai cara untuk menjerat mangsa. Semuanya menggunakan internet.

Tapi kenapa, kenapa, dan kenapa masih ada orang yang mempercayai sang penipu? Memang lah sang penipu tu tak cakap "aku nak tipu kau ni" or "aku nak ambil duit kau" tapi kita sebenarnya boleh fikir kan?

Pelaburan dalam internet ni kebanyakkannya dusta belaka. Ada kes tu, hanya menggunakan facebook, menghantar message kepada mangsa, mereka mengatakan si mangsa telah terpilih untuk memenangi hadiah dan perlu memasukkan sejumlah wang untuk menebus hadiah. WTH!



Tak kan lah percaya juga kan? tapi nak buat macam mana, kesedaran itu tak ada. Rakyat kita ni mudah percaya dan sebab itu mudah kena tipu.

Lepas ni kalau boleh janganlah ada lagi kes macam ni, duit ribu-ribu tu baik sedekah, at least kita tahu ke mana duit tu pergi dan manfaatnya.

22 Comments
Tweets
Comments

22 Comments:

  1. Haaaa..betul3...
    Rakyat Malaysia memang sangat2 la mudah di tipu.
    Padahal kat paper,tv...dah diberitahu pasal penipuan..tapi,masih lagi mau percaya!!

    ReplyDelete
  2. Stahu sy plaburan itu haram hukumnya.. Tadek brg yg dijual beli.. Cant be seen.. Pndpt ulama; rama menentang pelaburan internet..

    Kalau sumber rezeki itu haram mka tadeklah berkat yg kte dpt.. Dosa je..

    ReplyDelete
  3. skarang xada benda free kan? huhu

    ReplyDelete
  4. rakyat Malaysia murah hati, terlalu murah hati. Mudah cair...

    ReplyDelete
  5. betul la. memang mudah ditipu termasuk saya ni. kena extra careful lepas ni.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  6. Sesiapa yang takdak pertimbangan yang baik senang kene dengan bende camni.

    Sesiapa yang dah terkena tu anggap sebagai pengalaman. Sesiapa yang belum tu, sila lah aware dengan bende-bende camni >.<

    P.s; jalan kat pekan kecil memang seronok. >w<

    ReplyDelete
  7. i don't believe in that..hui2

    ReplyDelete
  8. tapi betul, sekarang banyak betul perkara macam ni, dalam fb macam2

    ReplyDelete
  9. kawan kat poli dulu rajin ajak join pelaburan kat internet ni... tapi, shera tak percaya la... takkan la senang sangat nak dapat duit...

    ReplyDelete
  10. huuuu
    bebetooooll
    kene ati2 sokmo skrg ni annnn..

    ReplyDelete
  11. hakikatnya.. tak serik-serik

    ReplyDelete
  12. tu namanya bodoh tak boleh diajar. semua benda bodoh2 ni nak percaya. konon boleh cepat kaya. haakkk tuihhh..

    hehe nak cakap lebih2 takut lak orang datang mengecam sy balik. so watlek jap. selamat membodohkan diri ye sape yg percaya benda2 bodoh ni :)

    ReplyDelete
  13. nak cepat kaya kononnye..
    nasihat lah sampai berbuih mulut pon..camtu gak jadinye..heshh~



    luv,
    cik ana.

    ReplyDelete
  14. mana ada duit jatuh dari langit.
    mudah sgt percaya...

    ReplyDelete
  15. naseb bek laa kaklimah ni memg xpenah pcye kalo bab2 mcm tuuu..kalo x, memg dikumpulan tipah tertipu le gamok nyeeee

    ReplyDelete
  16. bila dah terhantuk baru terjaga...itulah yang selalu berlaku kat Malaysia...orang dah warning tak mahu dengar...mahu juga terhantuk baru ingat...

    ReplyDelete
  17. org kalo jumpa duit..mmg x hengngat dunia...nak sesorg jer sampai x minta pandangan org lain..org mesia ni bkn setakat mudah ditipu...malah klo org kasi ayat2 jewang karat nyer...secair ais milo peng.

    ReplyDelete
  18. kalau dah kena bayar tu, bukan menipu la nama ye~

    ReplyDelete
  19. klu menang2 tu OK lg imbobo... ni klu kes kene tipu dek 'pak itam' ni yg pelik... kenal kt FB jgk.. konon ckp cinta syg.. & smpi mtk pjm duit.. haiyyaa... lelaki M'sia ni xde yg CUN lagik meh??

    ade lg satu kes... kene tipu kt FB konon2nye lelaki ni kate akan bg hadiah kt si pmpuan berupa emas dari luar negara KHAS utk si pmpuan ni lah... die kate nnt akan smpi kt pmpuan tu.. bile dh smpi mase yg di katekan.. tibe2 ade sorg pmpuan kononnye dari pejabat kastam ke ape tah yg mengatekan brg utk pmpuan tu x bayo cukai lg... so kene jelaskan cukai.. RM25,000.. & die ade bg acc no. utk di masukkan duit.. pmpuan tu hampir bayo, tapi di sedarkan oleh anak pmpuan die... haihh.. seb bek ade anak pmpuan yg BIJAK tu.. klu x? BURN 25k byk tuuUuuU

    ReplyDelete
  20. kadang-kadang bagi sedekah pun kena tipu....tipu dah jadi satu keperluan dah agaknya sekarang nih...

    ReplyDelete
  21. knp bole kena tipu eh? sebabnya rakyat Malaysia ni mata duitan, semua nak yang mudah.. sbb tula mudah kena tipu..

    kalo kita yakin dgn usaha pasti kita akan gunakan peribahasa bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian..

    org Malaysia suka senang-senang dulu then baru sush... hehehehe sebab tula org mudah kena tipu. salah siapa sbnrnya??

    http://queenofbutterfly.blogspot.com/2011/09/terima-kasih-part-1.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...