Entry terbaru

Rompakan di ATM


Apa yang anda fikir semasa mengeluarkan wang dari mesin ATM? Fikir nak beli apa dengan duit yang dikeluarkan tu? atau fikir nak habiskan duit gaji dalam masa berapa hari? Tapi pernah ke anda terfikir yang kemungkinan anda diperhatikan perompak semasa duit anda dikeluarkan oleh mesin ATM yang lembab tu? 

Gambar diatas dirakam menggunakan CCTV didalam salah sebuah bank yang bukan di Malaysia. Tak pasti kat mana. Tapi rakaman itu menunjukkan seorang lelaki disamun sejurus selepas mengeluarkan duit dari mesin ATM. 

Jika anda ditempat lelaki tersebut, apakah yang akan anda lakukan? Serahkan semua wang yang ada? Melawan? Kalau dah pegang pistol macam tu tak kan nak lawan pula kan? Memang cari maut tu. 

Apa yang anda boleh lakukan adalah dengan menekan no pin ATM anda secara terbalik, contoh no pin anda 123456 anda tekan 654321. Ini akan memberi amaran kepada pihak polis bahawa anda sedang mengalami rompakan. Ini tips orang cakap lah kan, tak tahu betul ke tak sebab tak pernah kena rompak masa kat ATM :)

15 Comments
Tweets
Comments

15 Comments:

  1. pena dgr jugak tips ni kt fb beberapa hari lepas..myb btol la kot..huhu..langkah berjaga2

    ReplyDelete
  2. mengingatkan balik tentang masa kat asrama dulu :p

    ReplyDelete
  3. siyes..mmg takut bile nak kuarkan wet kat mesin ATM.selalu toleh kiri kanan setiap masa selagi wet tak kuar..semoga dijauhkan dari segala bencana yg tak diingini..

    ReplyDelete
  4. byk kn kes sebegini di post lam blog, akhbar, fb.....so be aware..kita semua...

    ReplyDelete
  5. kene berhati2 nie..
    sian dia..

    ReplyDelete
  6. mintalah dijauhkan semua ni... selalunya sis akan bawa body guard kalo g kuar duit kat ATM... hehehehe

    ReplyDelete
  7. tekan no pin secara terbalik?
    emm...1st time dgr..

    ReplyDelete
  8. ish,,selalu takut je nak keluarkan duit sorang2,,takut tak ingat je nak terbalikkan nombor!

    ReplyDelete
  9. la tak de pak gad ke..tp pak gad pun bukan leh harap sgt

    ReplyDelete
  10. dunia sekarang semakin merbahaya, sudah tidak selamat :'( dahsyat :O

    ReplyDelete
  11. baru taw ni..tp minx jauh la jd cmni..

    ReplyDelete
  12. rasa mcm yeay blh beli brg yg nak bila keluarkan dt..

    tp bila tgk pic nie..mmg seram..

    ReplyDelete
  13. hehehe bile bobo nak pergi keluarkan duit? nak ikut jugak. nak rompak bobo!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...