Entry terbaru

Peristiwa Subuh.. Ingatlah!
Pada hari terakhir hayat baginda iaitu pada subuh hari Isnin, sakit baginda semakin tenat. Bilal yang selesai mengazankan subuh datang ke rumah Rasulullah kerana beginda tidak hadir mengimamkan solat subuh tersebut.

Rasulullah menyuruh Bilal memberitahu Abu Bakar supaya mengimami solat Subuh tersebut menggantikan baginda. Pada masa itu semua tahu bahawa hayat Rasul tercinta kekasih Allah ini semakin hampir kepada kewafatannya. Ramai sahabat-sahabat nabi menangis dengan keras dan bersedih hingga ada yang jatuh pengsan.

Ali r.a antara orang yang berada di sisi Rasulullah sebelum wafatnya melihat Rasulullah menggerakkan bibirnya dua kali. Beliau merapatkan telinganya untuk mendengar apa yang diperkatakan baginda. Ali r.a mendengar Rasulullah berkata “Ummati Ummati” yang bermaksud “Umatku, Umatku”.

Bukan keluarga, isteri, sahabat ataupun harta yang dirisaukan. Betapa Rasulullah menyintai kita semua hingga akhir hayat baginda. Bilal bin Rabah tidak pernah azan selama beberapa bulan sebab terlalu sedih dengan kewafatan baginda. Ramai para sahabat merayu dan memintanya supaya melaungkan azan semula.


Akhirnya pada satu subuh yang hening suara bilal memecah kesunyian pagi. Suaranya sayu dan terputus-putus sebab menangis ketika melaungkan azan. Hampir semua penduduk terkejut dan ada yang menyangka Rasulullah hidup kembali ketika itu. Begitu rindunya mereka terhadap Rasulullah.. 

Ya Allah.. Sesungguhnya hamba-Mu ini telah lalai.. Meninggalkan subuh yang hening tanpa mengira suatu ketika ada peristiwa yang sungguh sebaknya menusuk hati.

Seorang Rasul yang dicintai wafat padanya. Sedangkan umatnya lena dalam kamar penuh kedengkuran!

Jahilnya diri ini..

Bangunkanlah aku Ya Allah..

Aku mahu bertaubat padaMu

Aku mahu berselawat pada junjungan kekasihMu

Aku malu dengan para malaikatMu

Aku takut dengan azabmu..Kredit: Alamak! Hehe

6 Comments
Tweets
Comments

6 Comments:

 1. Allah.. malunya aku kat Allah.. SUbuh pun belum lekat lg..

  ReplyDelete
 2. errrk.. sama2 lar kita berubah untuk kebaikan.Pasnie kunci 2 jam loceng bagi bgn subuh noh :)

  ReplyDelete
 3. sekarang 24 jam rindu gewe je..

  ReplyDelete
 4. entri yang berguna...semoga kita sedar apa yang sepatutnya kita lakukan

  ReplyDelete
 5. kaseh ny rasulullah saw kps umat nya

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...