Entry terbaru

Kisah gadis kecil Bar 'ahCerita ini adalah tentang seorang gadis kecil bernama Bar `ah yang berumur 10 tahun. Ibu bapanya adalah doktor yang berpindah ke Arab Saudi untuk mencari kehidupan yang lebih baik. Gadis kecil ini mempunyai keupayaan menghafal al-Quran berserta tajweed dengan baik, dia sangat bijak, dan guru beliau memberitahu bahawa dia sepatutnya berada di sekolah menengah bukan di darjah satu kerana tahap kebijaksanaannya..

Beliau hidup dalam keluarga yang kecil dan komited terhadap ajaran Islam. Pada suatu hari, ibunya tiba-tiba berasa sakit perut, selepas ujian dan pemeriksaan dia mendapati bahawa dia mempunyai kanser peringkat akhir. Ibunya berpesan kepada anak perempuannya, suatu hari nanti jika dia bangun dari tidur dan tidak menjumpai ibu bersebelahannya..

"Bar `ah ibu akan pergi menemui tuhan, tetapi ibu mahu kamu untuk membaca al-Quran dan menghafal setiap hari kerana Ia akan melindungi kamu dalam kehidupan"

Budak perempuan itu tidak faham apa yang ibunya cuba memberitahunya, tapi dia mula merasakan perubahan pada ibunya apabila beliau dipindahkan untuk tinggal di hospital di pangkalan tentera. Selepas habis waktu sekolah setiap hari gadis kecil ini datang ke hospital dan membaca al-Quran untuk ibunya sehingga petang. 

Pada satu hari, pihak hospital memaklumkan pada suaminya bahawa keadaan isterinya adalah sangat kritikal dan dia perlu datang sepantas mungkin. Kemudian bapa menjemput Bar `ah dari sekolah dan terus ke hospital, apabila mereka tiba bapanya meminta dia untuk tinggal di dalam kereta. Supaya dia tidak terkejut jika ibunya telah meninggal dunia. 

Bapanya keluar dari kereta dengan berlinangan air mata lalu melintas jalan untuk masuk ke hospital. Tiba-tiba beliau telah dilanggar sebuah kereta yang dipandu laju dan menyebabkan dia meninggal dunia di depan anak perempuan.

Tragedi Bar `ah tidak berakhir disitu ... berita kematian ayah yang disembunyi dari ibu, tetapi selepas 5 hari ibunya pula meninggal dunia. Tinggal lah Bar `ah seorang dalam kehidupan ini. Dia bersendirian tanpa ibu bapanya, dan ibu bapa rakan-rakan membuat keputusan untuk mencari saudara-mara di Mesir supaya mereka boleh membawa kepada mereka .. 

Pada suatu hari, Bar `ah mula sakit seperti ibunya, selepas beberapa ujian dan pemeriksaan ia telah disahkan menghidap kanser ... Lalu beliau berkata:

"Alhamdu Lillah sekarang saya akan berjumpa ibu bapa saya"

Semua kenalan terkejut gadis kecil sekecil ini menghadapi lepas satu-satu musibah dan dia bersabar dengan apa yang Allah tetapkan untuknya. Orang ramai mula mengikuti perkembangan tentang Bar `ah dan seorang lelaki dari Arab Saudi mengambil keputusan untuk menjaga gadis kecil ini..

Kemudian beliau menghantar Bar 'ah ke UK untuk rawatan. Salah satu saluran TV Islam (Al hafiz - The Protecter) menghubungi gadis kecil ini dan meminta untuk membaca Al-Quran ..


Sedih kan kisah Bar 'ah ni? Bagaimana gadis sekecil Bar 'ah tabah mengharungi cabaran hidup berseorangan. Adakah kita setabah beliau? Marilah kita sama-sama doakan yang terbaik untuk si gadis kecil, Bar 'ah.

7 Comments
Tweets
Comments

7 Comments:

 1. sangat tabah budak ni.. salute ngn dia..

  ReplyDelete
 2. aduh, baca sampai abes nih. terpikir, camne dy boleh mengahadapi semua nih dgn gagah.

  jom join contest

  http://cintazulaikha-ummi.blogspot.com/2012/04/contest-walid-dan-ikha-bubble-dialog.html

  ReplyDelete
 3. Bukan calang2 la rasanya budak ini.

  ReplyDelete
 4. Mohon share di facebook ya!

  ReplyDelete
 5. kuatnya anak kecil ini... Allah sentiasa bersama nya... semoga dia selalu kuat dan tabah...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...