Entry terbaru

Maklumat gempa bumi di kepulauan Sumatera, Indonesia


Jakarta, Indonesia (CNN) --Satu gempa bumi besar melanda di luar pantai pulau Sumatera di Indonesia pada petang Rabu, mencetuskan amaran tsunami bagi Lautan Hindi.

Gempa bumi itu melanda kira-kira 434 kilometer barat daya Banda Aceh, ibu kota provinsi Aceh, Indonesia, dan mempunyai magnitud sebanyak 8.6. Kajian Geologi Amerika Syarikat. Ia berlaku pada kedalaman 23 kilometer.

Pusat Amaran Tsunami Pasifik berkata ia telah mengeluarkan jam tsunami bagi seluruh Lautan Hindi, dan Meteorologi Indonesia, Klimatologi dan Geofizik Agensi berkata ia telah meletakkan amaran tsunami.

Kawasan yang paling berisiko tsunami adalah kawasan pantai Aceh, terutamanya pulau Simeulue, Prih Harjadi, rasmi untuk agensi Indonesia berkata pada Metro TV.

Beliau berkata bahawa mengikut pengiraan mereka, ia adalah mungkin bahawa ombak setinggi 6 meter boleh mencecah Simeulue.

Bekalan elektrik terputus di Banda Aceh dan penduduk berpindah ke kawasan yang lebih tinggi, kata Sutopo Purwo Nugroho, seorang jurucakap Agensi Pengurusan Bencana Nasional Indonesia.

Pihak berkuasa di India Andaman dan Kepulauan Nicobar telah mengarahkan orang ramai untuk bergerak keluar dari kawasan-kawasan rendah. Setiausaha ketua rantau ini, Shakti Sinha, berkata bahawa terdapat "beberapa ratus orang" di kawasan-kawasan di mana perintah pemindahan telah dikeluarkan.

Pada tahun 2004, gempa bumi 9,1-magnitud dalam air yang melanda di luar pantai Sumatera, mencetuskan tsunami yang mengorbankan lebih daripada 200,000 orang di 14 negara. Kebanyakan kematian adalah di Indonesia, dengan Aceh yang mempunyai pasaran produk petroleum.

Gempa berlaku 250 kilometer selatan-tenggara Banda Aceh pada kedalaman 30 kilometer. Tsunami, yang menghanyutkan seluruh masyarakat telah menyebabkan hampir $ 10 bilion pada kerosakan dan lebih banyak mangsa daripada tsunami lain dalam sejarah, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Indonesia merupakan salah sebuah negara yang terdedah kepada gempa bumi yang kerap dan letusan gunung berapi. Gempa bumi Rabu datang hanya lebih setahun selepas magnitud 9 gempa di luar pantai timur laut Jepun menyebabkan bencana tsunami yang melanda. Angka kematian daripada bencana yang berjumlah kira-kira 15,850.


“Dan terkadang Allah menggetarkan bumi dengan guncangan yang dahsyat, menimbulkan rasa takut, khusyuk, rasa ingin kembali dan tunduk kepada Allah, serta meninggalkan kemaksiatan dan penyesalan atas kekeliruan manusia. Di kalangan Salaf, jika terjadi gempa bumi mereka berkata, ‘Sesungguhnya Tuhan sedang menegur kalian’.”
-Imam Ibnu Qoyyim-

2 Comments
Tweets
Comments

2 Comments:

  1. Doakan yang terbaik untuk mereka ya.. Mungkin malam ini ombaknya tiba di pantai, semoga semuanya selamat si.

    ReplyDelete
  2. Bagus skali infonya mas.. trima ksh ya!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...