Entry terbaru

5 Bahan membantu menghilangkan jerawat


Anda gusar dengan jerawat di muka yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan? Jom baca tentang bahan-bahan yang mampu menghilangkan jerawat pada muka. Nyah kau jerawat nyahh! :p


Salicylic Acid
Ia mengandungi Beta Hydroxy Acid (BHA) yang membantu membuka pori-pori yang tertutup oleh minyak serta meneutralkan bakteri yang ada. Bahan ini dihasilkan daripada beberapa jenis tumbuhan, salah satunya adalah pokok willow. Bukan hanya dapat menyembuh dan mengeringkan jerawat, bahan ini juga membantu melenyapkan bintik hitam.

TIPS:Ahli dermatologi, Doris Day, MD, seperti dikutip dari Sheknows, menyarankan untuk mengaplikasikan salicylic acid pada daerah berminyak seperti di daerah T dan di bagian dagu. Hindari mengaplikasikannya di daerah kering agar kulit tidak terlalu kering.

Tea Tree Oil
Tea tree oil adalah antiseptik yang dibuat dari daun yang tumbuh di daerah Australia. Tea Tree Oil dapat membantu membunuh bakteri yang menyebabkan jerawat tumbuh serta mengurangkan minyak di kulit muka.

TIPS: "Jangan menggunakan tea tree oil apabila anda menderita acne rosacea karana akan mendatangkan kesan buruk," ungkap ahli dermatologi, Lawrence E. Gibson, MD, seorang ahli dari Mayo Clinic. (*acne rosacea adalah kondisi wajah berjerawat yang kemerahan dan merata di seluruh kulit)

Glycolic Acid
Glycolic Acid adalah bentuk lain dari Alpha Hydroxy Acid (AHA) yang digunakan untuk membantu memperbaiki texture kulit serta mengurangkan lebihan minyak di muka.

Benzoyl Peroxide
Benzoyl Peroxide adalah bahan yang selalu digunakan para doktor untuk menyembuhkan jerawat. Bahan ini secara aktif akan membunuh bakteri penyebab jerawat, mencegah jerawat datang kembali serta meregenerasi kulit.

Hyaluronic Acid
Anda tetap harus menjaga kelembaban kulit. Tujuannya, agar tidak merosakkan kelenjar kulit dan menyebabkan masalah kulit. Untuk itu, kulit memerlukan bahan aktif seperti hyaluronic acid, sebuah bahan yang biasanya berbentuk gel bagi membantu mengurangkan garis kedutan di muka.

11 Comments
Tweets
Comments

11 Comments:

  1. kalau nak beli pape kena tgk yg ada bahan ni eh ? hehe

    ReplyDelete
  2. Ingatkan bahan²nya mudah didapati di belakang rumah.. ;D

    ReplyDelete
  3. mujur saya xde jerawat..

    ReplyDelete
  4. aku tak ada jerawat.. tp bila aku pkai pencuci muka.. banyak jerawat yg tumbuh.. lpas tu, tak pakai pncuci muka dah.. jerawat pun tak tumbuh..

    ReplyDelete
  5. memang kena cari dekat watson/guardian la jawabnya :D thanks for the info!

    ReplyDelete
  6. kena curik kat lab la pasnie

    hahahaha

    ReplyDelete
  7. erkk.. kene hafal semua tu haha.. baru jer harini terlepas seksa jerawat dlm hidng, mmg tak boleh pegang hidung.. kalo dlm hidung mana boleh letak ubat haha..

    ReplyDelete
  8. sumenya macam berbahan kimia je.. beracid2 pulak.. huhu

    ReplyDelete
  9. haha,..thanxx sharing encek im=)

    ReplyDelete
  10. mama kata, jangan slalu sentuh area muka.. so, sy x bnyak jerawat.. hehe.. berguna info ni..

    ReplyDelete
  11. kalau time datang ehem2....hummm..tuhan je lah yg tau. tetiba muka jd menggerutu...hummm~~

    bagos gak cara nih...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...