Entry terbaru

Filem Indonesia berciri keislaman wajar ditonton


Filem yang di adaptasi dari sebuah novel ini memang best! Dah dua kali menonton filem ni, dan masih terpegun dengan jalan cerita yang dipersembahkan. Ia mengisahkan tentang seorang tokoh perjuangan Islam yang ingin membuat perubahan di kalangan masyarakat Islam di kampungnya. Banyak isu-isu menarik seperti isu arah kiblat, pejuangan Muhammadiyah dsb. Baca sinopsis selanjutnya...


Syamsul (Dude Harlino) pemuda 20 tahun-an bertekad menuntut ilmu di sebuah pesantren di Kediri, meninggalkan kehidupannya yang cukup nyaman. Disini ia bertemu dengan Zizi (Meyda Sefira) putri pemilik pesantren yang pernah ditolongnya ketika dijambret di kereta, yang kejadian tersebut membuat mereka jadi dekat. Baca sinopsis selanjutnya..


Pesantren Daarul Quràn yang terletak di desa Wangen, Polanharjo, Klaten adalah pesantren terbesar di Jawa Tengah bagian selatan. Pesantren itu diasuh oleh ulama kharismatik yaitu Kyai Luthfi Hakim.

Suatu waktu Kyai Luthfi Hakim harus menunaikan nadzarnya, tinggal di samping Masjidil Haram setengah tahun lamanya. Maka amanah mengasuh pesantren jatuh ke pundak menantu dan putrinya yaitu Azzam dan Anna Althafunnisa. Baca selanjutnya...



Perempuan Berkalung Sorban mengisahkan perjalanan hidup Annisa, seorang wanita berkarekter cergas, berani dan berpendirian kuat. Annisa hidup dan dibesarkan dalam lingkungan dan tradisi Islam konservatif di dalam keluarga Kiai yang mengendalikan sebuah Madrasah kecil Salafiah Putri Al-Huda di Jawa Timur, Indonesia. Dalam lingkungan dan tradisi konservatif tersebut, ilmu sejati dan benar hanyalah Al-Qur'an, Hadis dan Sunnah dan buku-buku moden dianggap sebagai ajaran menyimpang. Baca selanjutnya...

Sebenarnya ada lagi cerita-cerita dari Indonesia yang best bangat. Tapi setakat ni nak kongsi yang ni je dulu. Korang tak kan rugi tengok cerita-cerita macam ni. Cerita Indon tak macam cerita Malaysia HAHA

10 Comments
Tweets
Comments

10 Comments:

  1. ketika cinta bertasbih jew ara pnh tgk..

    ReplyDelete
  2. Kalau tengok drama ondonesia mau cecah episod 200. Kalau filem agaknya berapa jam tayangannya ey? Hehhee

    ReplyDelete
  3. salam..

    kurang suka layan citer seberang kecuali cerita petan gjumaat..hidayahmu...besh...heh


    jemput joint contest syira :

    http://www.sissyira.com/2012/05/contest-2-kata-kata-indah-sticky-post.html

    ReplyDelete
  4. tak pernah tengok 1 pon. hihik

    ReplyDelete
  5. huhuhu aku xpernah tgok satu pun..

    ReplyDelete
  6. akak pun x pernah tengo sbb x langgan astro channel indon, rasa nak langgan tapi confirm memang x da mesa pun nak tengoknye...

    ReplyDelete
  7. 2 cerita yg atas dengan yg bwh sekali tak tgok lagi...
    lagi suka tgok cter islamik dari indon dari islamik malaysia punyer..huhuhu

    ReplyDelete
  8. semua tu my favourite...kecuali yg first tu xpenah tgk lg..pernah tgk filem di bawah lindungan Ka'bah? tu pun best..sgt suka filem islamic dari indonesia..

    ReplyDelete
  9. filem hafalan salat delisa & bidadadari bidadari surga pon best!!!! i love nirina zubir @bidadari bidadari surga. awesome!!!

    ReplyDelete
  10. Terima kasih atas perkongsian... 99 cahaya di langit eropah dan haji backpackers pun best.. dekat byk negara dan ade... acha saptriasa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...