Entry terbaru

Budi Bahasa Polis Malaysia

Sekian lama tak mencoret sesuatu dalam blog ni. Kali ni nak update sikit berkenaan sikap seGELIntir polis dalam Malaysia ni.

Beberapa minggu lepas aku terperangkap dalam sekatan jalan raya. Orang kata sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga. Aku selalu pergi kerja memang bawa motor tapi cuma ada lesen kereta haha tu pun dah expired!


So nak dijadikan cerita nasib tak berapa baik malam tu. Polis tahan, cek lesen nak tahu ada lesen ke tak, cek ic nak tahu pendatang ke warganegara, cek road tax nak tahu sah ke tak atas jalan dan cek keadaan  motor untuk nilai kualiti motor buatan Malaysia AHAHAHAHA :s

Ye, aku tak kesah kena saman sebab aku tahu ada buat kesalahan sebab ak memperbaharui lesen. Benda yang aku nak persoalkan disini, kenapa cantik sangat budi bahasa mereka sewaktu memeriksa ek? Aku baru balik kerja, tak nampak gaya macam samseng, tak nampak gaya macam pendatang dan tak nampak gaya macam mat rempit. Tapi dilayan maca S@!?!!!

Kalau nak saman tu saman jelah, boleh je cakap baik-baik kan? Hangpa punya tugas jaga keselamatan orang awam, kawal jenayah. Daripada guna ayat-ayat yang membangkitkan kemarahan orang awam, baik guna ayat yang sedap sikit hati macam "Maaf encik, lesen encik ni dah tamat tempoh, kami terpaksa keluarkan saman ye encik" instead of ayat sacarstic. Buat orang lagi menyampah je.


Ada diantara mereka ni rasa title "PENGUATKUASA" tu cukup besar dan kuat kot. Hakikatnya kita masih seorang manusia yang mempunyai dosa.

Tapi ada je Pegawai Polis yang baik. Tak semua perangai macam tu kan. Pengajaran cerita ni ialah, pastikan ada mempunyai lesen yang sah dan belum  tamat tempoh ye! hahaha

18 Comments
Tweets
Comments

18 Comments:

  1. Erm mcm2.. Kuk ye pon kalau pembonceng motor tuh rempit, patut ke lyn mcm ape pon. Belom tentu org tuh salah nye lagi, baru mtk ic n lesen pon dah mcm bagus. Lain la klu dh tau salah or dr jauh nampk kesalahannya. Atau pon depa ni mmg suke buat2 garang? Ahaks

    ReplyDelete
  2. ha ah ada segelintir macam tu..ada juga yg baik..

    manusia kan mcm2 ragamnya..nak jumpa yg baik boleh di bilang dgn jari..

    tipnya kalau jumpa org mcm tu..baca aje doa nabi Yunus ketika di dlm perut ikan Nun..

    ReplyDelete
  3. hurm..memang tak sepatutnya.. apa hak dorang nak kurang ajar dengan kita?? polis2 macam ni la yang memburukkan imej polis2 lain yang mempunyai sikap yang baik dan berbudi bahasa.. Lain lah kalau kita kurang ajar dulu, tu dah boleh dikira memang patut kena balik. tapi masalahnya kita dah cuba hormatkan dia, tapi dia pulak yang kurang ajar. patutnya kena hormat orang awam. kalau tak hormat, macam mana orang nak hormat dorang. hurm. benda ni tak sepatutnya berlaku. disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga

    ReplyDelete
  4. I've been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It's pretty worth
    enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will
    be much more useful than ever before.
    Here is my homepage ; speed up my pc

    ReplyDelete
  5. kdg2 dorg rasa dorg ni da besar sgt leh saman org smpai ckp ikot sedap mulut ja.. kwn ara masa kena saman ritu siap polis tnda star sbb dia ckp kuangajaq ngn polis sbb polis tu xnk dgr dia nk ckp..

    ReplyDelete
  6. setakat ni bila kena saman, ahakzz..polis masih baik2 jek...tak pernah lagi kena sound bangang2.alhamdulillah.

    ReplyDelete
  7. You actually make it seem so easy along with your presentation
    but I to find this matter to be really one thing that I think I might by no
    means understand. It sort of feels too complex and very extensive for me.
    I am having a look forward to your subsequent submit, I will attempt to get the grasp of it!
    My blog post ... how to stop panic attacks

    ReplyDelete
  8. Thanks for the good writeup. It actually was a leisure account it.
    Look complicated to more added agreeable from you! By the way,
    how can we keep in touch?
    Also visit my web blog ... get your ex back

    ReplyDelete
  9. lama gila bobo x update blog..bz ek?kebanyakkan gov punya pekerja mmg mcm tu kot..tp mungkin xsemua...n bkn polis je..kdg2 yg jaga kaunter pn..budi bahasa ntah mana dorg sorok...

    ReplyDelete
  10. tula mmg x dinafikan.. mmg ada segelintir yg berperangai mcm ni... xde kesopanan...

    ReplyDelete
  11. sabar bro. saman still kena bayar. hehe

    ReplyDelete
  12. sebab tu ramai org tak suka dengan polis sebab budi bahasa dia kurang.. huhu

    ReplyDelete
  13. buat masa ni aku tak pernah kena lagi. tp pak polisi yg gatal mmg bnyak kali aku kena. menyampah

    ReplyDelete
  14. nama pon penguatkuasa, mestilah mereka rasa mereka kuat dan berkuasa... hurm... kan2???

    nanti g hidupkan lesen k...:)terus jadi sampai tarikh besday...:)

    ReplyDelete
  15. well..tak semua manusia sempurna, pak polisi tu tensyen kot..letih seharian bekerja..mihmih

    ReplyDelete
  16. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  17. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  18. haa setuju.. kdg2 ada polis main ayat kalo tgk perempuan.. xpaham polis mcm tu.. sbb tu kdg2 tak respect..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...