Entry terbaru

Apa itu Kanser?

Kanser adalah penyakit sel-sel. Sel-sel ini bekerja untuk menggantikan sel-sel tisu yang lama, memulihkan sel-sel yang rosak dan membantu dalam pertumbuhan. Sel dilahirkan kembali oleh gen tertentu. Apabila gen ini berkembang atau membahagi secara abnormal dan membesar membentuk suatu gumpalan (tumor), ia menjadi kanser. Terdapat dua klasifikasi untuk kanser:

Benign: umumnya bukan kanser dan tidak merebak ke bahagian-bahagian badan yang lain. Walau bagaimanapun, sesetengah boleh precancerous dan boleh maju ke kanser jika tidak dirawat.

Malignan: kanser dan jika tidak dirawat awal, boleh merebak dan memberi kesan kepada bahagian-bahagian badan yang lain, menjadi kanser invasif.

Sel-sel yang rosak juga boleh bergerak dari (primer) kawasan kanser asal melalui saluran tempatan cecair tisu (limfatik) atau aliran darah, menyerang organ-organ lain. Apabila sel-sel ini sampai ke bahagian yang baru, mereka mungkin akan terus membesar, membentuk tumor baru di kawasan itu. Ini dikenali sebagai barah sekunder atau metastasis.


Apa yang menyebabkan kanser?

Tiada jawapan yang pasti pada apa yang menyebabkan kanser. Gaya hidup dan rekreasi atau bahan-bahan dalam persekitaran kita mempengaruhi badan biasanya dikenal pasti sebagai faktor risiko sangat mungkin. Lain-lain faktor risiko dikenal pasti untuk kanser termasuk merokok, pemakanan, kimia dan asbestos. Kanser tidak berjangkit, anda tidak akan menangkap ia dengan datang ke dalam hubungan dengan seseorang yang telah ia.

Sejarah keluarga
Ia mungkin mempunyai seseorang dalam keluarga yang mempunyai (atau telah) kanser. Jika seseorang dalam keluarga anda telah / mempunyai kanser, ia boleh bermakna:

 • Kanser telah dibangunkan secara kebetulan di dalam keluarga anda (paling utama) 
 • Anda mungkin mempunyai peningkatan risiko mendapat kanser
 • Mungkin mempunyai gen yang rosak diwarisi menyebabkan peluang yang meningkat kanser. Ini hanya melibatkan sehingga 5% daripada kanser tertentu.

Kanser di Malaysia:
 1. Menurut anggaran, terdapat kira-kira 90-100,000 orang di Malaysia yang hidup dengan kanser pada satu-satu masa.
 2. Daftar Kanser Kebangsaan Malaysia (NCR) merekodkan 21,773 rakyat Malaysia yang menghidap kanser tetapi menganggarkan bahawa hampir 10,000 kes-kes yang tidak berdaftar setiap tahun.
 3. Adalah dianggarkan bahawa satu dalam empat rakyat Malaysia (1:4) akan membangunkan kanser dengan 75 tahun.
 4. Meningkatkan penduduk dan jangka hayat yang lebih lama menyumbang meningkat kanser. Kurang daripada 10% daripada kanser berlaku pada kanak-kanak berbanding dengan lebih 50% pada lelaki dan 35% di kalangan wanita yang berumur 50 dan ke atas.
 5. Kanser berlaku lebih pada wanita berbanding lelaki dengan nisbah lelaki kepada wanita 1:1.2
 6. Insiden kanser daripada 100,000 orang adalah:
 • 4,058 lelaki Melayu dan 4753 perempuan Melayu didiagnosis dengan kanser
 • 4,078 lelaki Cina dan 4,422 perempuan Cina didiagnosis dengan kanser
 • 629 lelaki India dan 1065 perempuan India didiagnosis dengan kanser
Atas 5 kanser yang memberi kesan kepada kedua-dua lelaki dan perempuan di Malaysia adalah:
 1. Payudara
 2. Kolorektal (usus)
 3. Paru-paru
 4. Serviks
 5. Nasofarinks
 • Walaupun dianggap punca ketiga utama kematian awal di Malaysia, hanya 30-40% daripada semua kematian akibat kanser adalah perubatan disahkan, bermakna tidak ada angka yang tepat orang yang maut akibat kanser.
 • Dapatan kajian menunjukkan 10.3% rakyat Malaysia risiko mati akibat penyakit ini sebelum berumur 75 tahun. (Globocan 2008)
 • Kanser adalah menjadi punca utama kematian disebabkan oleh faktor risiko boleh dielakkan seperti merokok dan tembakau pendedahan, pemakanan yang tidak seimbang, alkohol, kurang bersenam atau berat badan berlebihan.
 • Adalah dianggarkan bahawa hampir 40% daripada semua jenis kanser boleh dielakkan, termasuk kolorektal, paru-paru dan kanser pangkal rahim, dengan kesan yang lebih kecil di payudara dan kanser nasofarinks.
 • Peningkatan dalam pengesanan awal dan rawatan membawa kepada kadar kelangsungan hidup yang lebih baik bagi orang-orang dengan kanser.
Adakah korang dah jelas dengan apa yang dimaksudkan dengan kanser dan situasinya di Malaysia? Kalau nak cerita berkenaan dengan jenis-jenis kanser korang boleh baca disini. Banyak maklumat yang boleh diperolehi dari National Cancer Society Malaysia (NCSM) 


Disini ada sedikit info, AXA AFFIN, dengan kerjasama Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM), memberikan sokongan kepada pesakit kanser sedang menjalani kemoterapi dalam kempen ini. AXA AFFIN akan membiayai penggunaan khidmat pusat jagaan pasca kemoterapi untuk satu pesakit kanser untuk setiap blogger yang link kembali ke laman web AXA AFFIN 110CancerCare. Pendek kata, satu blogpost beserta link ke AXA 110CancerCare daripada anda membolehkan pesakit kanser menikmati pembiayaan satu hari untuk kegunaan khidmat pusat penjagaan mereka di Pusat Rawatan NCSM.

Dengan ini saya menjemput para blogger memberi sokongan terhadap usaha murni ini bagi membantu para pesakit. Sama-sama lah kita menghulurkan sumbangan. Sila ke website 110CancerCare, dengan satu klik anda dapat membantu. Terima kasih. 

0 Comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...