Entry terbaru

Mengukuhkan Ranking Alexa

Entry kali ini adalah berkenaan dengan ranking Alexa. Sebelum tu, kepada sesiapa yang tak tahu Alexa itu apa please google or go to Alexa.com untuk informasi yang lebih lanjut. Alexa merupakan metrik web global yang terkemuka. Alexa dapat mengesan laman web atau blog yang paling berjaya dengan kata kunci yang digunakan, kategori blog dan negara.


Dulu aku pernah buat satu entry ringkas mengenai ranking Alexa Malaysia jatuh merundum. Masa tu memang frust menonggeng sebab ranking jatuh mendadak. Kalau korang nak tahu blog ini pernah ada pada ranking 900 di Malaysia. Wowww! Tapi sekarang akibat lama tak update secara konsisten, ranking telah jatuh ke 29,411. *sedih*


Ranking ni jatuh sebab dulu semasa sibuk redesign blog aku lupa nak submit blog pada Alexa. Hubungan kami terputus seketika sehinggalah semalam aku submit dan claimed site. Benda ini lah korang perlu buat untuk masukkan blog ke dalam ranking alexa. Untuk claim site tu dia memerlukan korang memasukkan alexa id ke dalam template html blog. Kalau korang tak masukkan id, maka alexa tak dapat nak track prestasi blog korang.

Bukan dapat duit pun, tapi bagi aku ini adalah satu kepuasan untuk lihat sejauh mana kemampuan blog kita untuk naik di pasaran Malaysia. Ada advertiser yang check ranking blog yang berpotensi untuk mereka letakkan iklan mereka. Kalau dapat alhamdulillah.

Selepas korang submit dan claimed site, alexa akan mengambil masa 24 jam untuk memasukkan url blog korang ke dalam ranking. Banyakkan bersabar dan jangan gopoh okay? Di website alexa ada ditunjukkan step by step. Just follow je.

Hari ini ranking aku berada dikedudukan 29,411. Aku target dalam masa 2 minggu aku akan naik ke dalam 1000 blog paling aktif di Malaysia. InsyaAllah.


5 Comments
Tweets
Comments

5 Comments:

  1. INSYA ALLAH, jika alexa semakin menurun mood nak blogging pun membara. hehe :)

    ReplyDelete
  2. bagaimana nak dapatkan advertorial ya? sy kepingin

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan pikirin abg..yang penting hati sayang~~

      Delete
  3. bobo boleh!kembali aktif ya..hehe..niesa nk check la jap g..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...